Lærlinger klare for tur til kokke-OL i Stuttgart

20 heldige lærlinger blir snart med ASKO Servering til IKA Culinary Olympics i Stuttgart, hvor de blant annet skal få se de norske kokkelandslagene konkurrere.

I 2018 gikk turen til Culinary World Cup i Luxembourg. (Se bilder fra turen i bildekarusellen ovenfor.) SMAKmagasinet har snakket med noen av lærlingene som var med, for å høre hvilken betydning turen har hatt for dem.

Rekruttering til restaurant- og matfag er et viktig satsingsområde for ASKO Servering, og målet med turer som denne er å inspirere lærlingene.

LES OGSÅ: Motiverte lærlinger etter inspirerende tur til kokke-VM

Spørsmål til tidligere lærlinger på tur

Vi stilte følgende spørsmål:

 1. Hva er dine beste minner fra Luxembourg-turen?

 2. Hva sitter du igjen med fra turen, og hvilken betydning har den hatt for året som har gått?

 3.  Har turen påvirket dine ønsker/drømmer for videre yrkeskarriere?

 4. Har du tips til lærlingene som skal på tur til Stuttgart med ASKO Servering? 

Ingrid Løland

Kokk på Spiseriet i Stavanger konserthus. Var commis for Marius Dragsten Kjelsrud (Team MDK) i Årets kokk 2019, der Team MDK vant Årets kokk bærekraftspris.

 1. De beste minnene er alle de nye vennene jeg fikk, som har den samme interessen og engasjementet for faget som meg.

 2. Jeg sitter igjen med veldig mye. Blant annet fikk jeg flere bekjente innenfor faget. Når det gjelder konkurranser, fikk jeg se hvordan det er å konkurrere på et annet nivå enn det jeg hadde gjort før. Jeg fikk vite mye om hvordan maten ble laget, og inspirasjonen bak de ferdige produktene. Ikke minst fikk jeg innsikt i hvor mye tid og krefter som ligger bak det å konkurrere.

 3. Turen har påvirket meg til å vise meg mer frem som kokk, og har gitt meg inspirasjon til å fortsette med å konkurrere.

 4. Ta med gode sko; det blir mye gåing og ståing i løpet av oppholdet. Ta med litt ekstra lommepenger; det er mange stander på messen som selger masse bra utstyr. Det er også veldig viktig å være utadvendt og litt frempå; dere kommer til å møte mange flinke og kjente kokker, og det kan åpne mange dører for dere i fremtiden.

Sindre Iversen

Kokk på Speilsalen ved Britannia Hotel i Trondheim. Har hjulpet andre kokker med konkurranseforberedelser, bl.a. Team Werkland i Årets kokk 2019.

 1. Først og fremst alle lærlingene som var med på turen; en gjeng som ikke hadde møtt hverandre før, men som raskt fikk et veldig godt samhold.
  Turen til vingården (Caves St. Martin red.anm.), der vi fikk omvisning og lærte mye om vinproduksjon.
  Det var også inspirerende å høre Christian André Pettersen fortelle om hvordan han har kommet dit han er i dag.

 2. Turen fikk meg til å tenke mye over hva jeg vil gjøre fremover. Det Christian André Pettersen fortalte, fikk oss til å tenke at selv om vi har drømmer som kan virke uoppnåelige, så kan det være mulig. Jeg søkte egentlig til Speilsalen for moro skyld, og trodde ikke at jeg hadde nok erfaring til å få jobben. Jeg har erfart at det er viktig å ta vare på kontaktene man får, de er gode å ha senere.

 3. Jeg har deltatt i flere konkurranser tidligere, og har innsett at jeg har veldig lyst til å konkurrere mer.

 4. På turen har du mulighet til å få mange kontakter i bransjen. Ikke vær sjenert, ta initiativ og vær åpen. Du kan lære så mye fra bl.a. erfarne kokker, ta imot alt du kan av råd og informasjon. Det er kanskje kleint i begynnelsen, men du får noe igjen for å snakke med folk. De andre lærlingene kan bli venner som er med deg livet ut.

Unni Brandstad

Kokk i Equinor, offshore.

 1. Jeg har veldig mange gode minner, blant annet alle de fantastiske matopplevelsene, de nye vennskapene jeg fikk, og det å få se det norske kokkelandslaget i aksjon. Det at vi fikk spise konkurransemenyen til juniorkokkelandslaget og festen sammen med begge kokkelandslagene, var spesielle høydepunkter.

 2. Jeg sitter igjen med en forsterket mening om at kokkefaget virkelig er et allsidig og spennende fag, og et yrke hvor man stadig kan lære noe nytt og utvikle seg. Jeg fikk et nytt syn på det å være kokk, og bedre tro på meg selv som fagperson. Man kan faktisk få til akkurat det man vil, om man bare bestemmer seg for det, og griper de mulighetene man får. Jeg fikk også mye inspirasjon fra de andre lærlingene, da vi hadde veldig ulike læreplasser.

 3. Mine ønsker har så langt blitt oppfylt, da jeg har fått fast jobb i Equinor, hvor jeg også var lærling.

 4. Jeg håper at alle lærlingene tør å være frampå, dette blir en kjempefin sjanse til å få seg kontakter i bransjen. Vær åpne, prøv nye ting og gå litt utenfor komfortsonen. Og ikke minst, kos dere masse!

Christoffer G. Fallet

Andreårslærling på Code Restaurant i Oslo. Deltok i ASKO Servering Oslo- og Akershuscup 2019, der laget hans kom på 3. plass.

 1. Det beste var alle folka som var med, jeg har fortsatt kontakt med flere av dem. Jeg husker godt tilbake på alle de kule tingene som vi gjorde. Det var også kult å se på konkurransene, og å få smake på maten, selvfølgelig.

 2. Mens jeg gikk på skolen, kjente jeg ikke til noen konkurranser. I Luxembourg fikk vi se hvordan de beste av de beste konkurrerer. Turen inspirerte meg til å konkurrere, og jeg lærte veldig mye av å være med på Oslo- og Akershuscup.

  Når man jobber på et kjøkken, kan man bli veldig knyttet til dem man jobber med, men etter turen har det vært lettere å ta kontakt med andre utenfor arbeidsplassen.

 3. Jeg vil gjerne konkurrere mer i fremtiden.

 4. Ikke vær redd for å snakke med andre, de er nok også usikre i starten og tenker sannsynligvis det samme som deg. Dere bør kose dere, og få med dere mest mulig i løpet av oppholdet. Dagene går veldig fort!

ANNONSE