Finske spesialiteter markerte 100-årsjubileum

Finland er en nordisk nabo mange av oss ikke vet så mye om, og det finske kjøkken er intet unntak. Finland er imidlertid et interessant sted for de som er opptatt av gastronomi, der spesielt råvarene blir trukket frem. I fjor feiret landet 100 år som selvstendig stat.

6. desember 1917 er den eksakte datoen for Finlands uavhengighet fra Russland, og jubileet ble markert gjennom hele 2017. 

Tillsammans rundt bordet

Temaoverskriften for jubileumsåret var Tillsammans/Yhdessä. Målet var å oppmuntre finnene til å samles rundt bordet; de skal nemlig være den befolkningen i Europa som sjeldnest spiser felles måltider.

Matkultur med mange røtter

Finlands mattradisjoner skiller seg fra de vi finner i det øvrige Norden, fordi landet ikke ble modernisert like raskt. Den geografiske plasseringen mellom Russland, Estland og Sverige har i tillegg gitt impulser fra også østlig mattradisjon; der håndverksmat og teknikker som syrning, røkning, salting og syltning har stått sterkere enn i de andre nordiske landene. Det skriver det svenske bransjemagasinet RS.

Festmeny til ære for 100-åringen

Hundreårsmarkeringen hadde naturligvis en egen festmeny, der finske smaker og råvarer hadde hovedrollen i alle retter. Ingrediensene ble utvalgt med tanke på at de skulle være tilgjengelige over hele verden. Menyen, inkludert oppskrifter, finner du her.

Rugbrød til topps

I forbindelse med jubileet ble det gjort en undersøkelse av hva som er finnenes favorittmat. Helt til topps nådde rugbrødet, som ble stemt frem som landets nasjonalrett med rundt 10 000 stemmer. Både unge og gamle hadde rugbrødet som sin favoritt.

På annenplass kom «karelsk stek», som er en tradisjonell rett fra Karelen; et landområde på grensen mellom Finland og Russland. På tredjeplass finner vi «karelsk pirog». Pirog er opprinnelig et russisk bakverk med fyll. Den mest populære desserten blant folk i alle aldre var blåbærpai, som kom på sjetteplass. Nedenfor finner du den fullstendige listen.

  1. Rugbrød
  2. Karelsk stek
  3. Karelsk pirog
  4. Stekt mujka/strømming (en småvokst type av sild) med mos
  5. Ertesuppe
  6. Blåbærpai
  7. Fiskesuppe
  8. «Memma» (en finsk påskedessert laget hovedsakelig av rugmel, maltekstrakt og sirup)
  9. Gravet fisk
  10. Levergryte

 

Verdens lykkeligste land

Finland ble for øvrig nylig kåret til verdens lykkeligste land, og skjøv dermed Norge ned på andreplass. 

The World Happiness Report er produsert av United Nations Sustainable Development Solutions Network (SDSN), med støtte fra Ernesto Illy Foundation.

ANNONSE