Eventyrlig lokstall

– Gjennom historien har vi brukt mye mer krydder i matlagingen vår enn det vi tenker over i dag. Hos oss henter vi denne tradisjonen frem igjen, sier Philip Womersley, gourmetkokk og daglig leder for Lokstallen på Røykenvik.

Røykenvik er et vakkert lite sted som du passerer på din fylkesvei 34 opp langs Randsfjordens østre bredd. Harald Hårfagres far, småkongen Halvdan Svarte, gikk gjennom isen her på 800-tallet. Og på tidlig 1900-tall var stedet et skikkelig knutepunkt, hvor dampskipene langs Randsfjorden lastet og losset passasjerer og varer som kom og reiste med jernbanen til og fra hovedstaden. 

PS: Nettopp jernbane er et nøkkelord i teksten videre.

 – For hva er en lokstall?

Spør SMAKmagasinets reporter, noe uvitende. 
– Ganske enkelt en garasje for damplokomotiver, forklarer Benedikte Ferner, som både eier Lokstallen sammen med sambo Aage Hvinden, og som driver den omfangsrike interiørbutikken i Lokstallens andre etasje. – Den gang man kjørte på damp, var det viktig å holde lokomotivkjelene varme over natten. Derfor måtte lokomotivene «overnatte» innendørs. 

Som et eventyr

At et besøk i en garasje kan være så overveldende som det er på Lokstallen, er kanskje merkelig. Men ta deg en tur, så forstår du hva vi mener. Det første du vil møte – når du vel er innendørs – er en tydelig trapp til etasjen over. Men vent litt med å gå opp til Benediktes butikk. Ta deg først tid til å utforske restauranten på første plan. Veggene der er fulle av tallerkener – slike vakre, ornamenterte prydtallerkener som var vanligere før enn nå. Noen av dem er bærere av norsk kongehistorie fra 1905, andre er nydelige eksempler på tradisjonell og utradisjonell porselensmaling. Lengst bak i lokalet står en solid disk, som leder tankene til tidligere tiders butikkdesign. Selve restaurantbordene er en deilig miks av trehvitt og malt, ornamentert og enkelt. Og alt sammen omkranset av solide murvegger fra en tid da selv industribygg var vakre. 

 … og midt på menyen en svinenakke

Når du tatt inn atmosfæren, er det tid for å sette seg til bords. Der finner du en meny preget av lokal tradisjonsmat. Kanskje faller du for kyllingsalaten? Eller kanskje svinenakken, slik SMAKmagasinet gjorde?
– De to rettene er bestselgerne våre, og et fast innslag på en meny som ellers roterer med sesong, forteller Philip Womersley.

Philip er den britiske kokken som kom til Norge fra metropolen London takket være Sonja Lee, og til Hadeland takket være kjærligheten. Som nyslått hadelending gravde han seg ned i lokale mattradisjoner, og kom slik over Christopher Blix Hammers «Norsk kogebok» fra 1793.
– Utrolig spennende å lese om vikinger og ingefær, hvitløk i norsk middelalder, og hvor «krydder-avansert» Hammers eget kulinariske univers var. Ganske utrolig, egentlig. Litt av den historien vekker vi til live her i Lokstallen.

 Litt mer om stallen

Lokstallen på Røykenvik fungerte lenge som nettopp lokomotivgarasje. Men allerede i 1910 åpnet Bergensbanen, noe som ga banesåret til jernbanen mellom Røykenvik og Grefsen i Oslo. Samtidig la stadig færre dampskip til kai. Så i 1957 var det slutt. Da ble Lokstallen pusset opp, fikk sin andre etasje, og rollen som NSBs hovedstyres arkiv. Som igjen takket for seg i 1985. Etter en periode som keramikkverksted ble byggverket så tilgjengelig i 2012. Det var da at Aage Hvinden og Benedikte Ferner så muligheten til å virkeliggjøre sin drøm. 

Og den drømmen – sammen med kokketeam Womersleys herlige kreasjoner – bør du oppleve selv. Åpent mellom 12.00 og 20.00 – alle dager unntatt mandag og tirsdag.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.