Motiverte lærlinger etter tur til kokke-VM

De 17 kokkelærlingene og vinnerne av fjorårets NorgesCup som ASKO Servering hadde invitert med seg til Luxembourg i anledning World Culinary Cup, fikk en inspirerende tur med masse ny kunnskap, opplevelser og bekjentskaper.

ASKO Servering engasjerer seg for rekrutteringen til restaurant- og matfag, og målet med turen var å vise lærlingene hvor mange muligheter et fagbrev gir.

Se bilder fra turen i bildekarusellen ovenfor!

Forbilder i reisefølget

Med på turen var også to svært erfarne og dedikerte kokker, tidligere landslagsdeltaker Karl Erik Pallesen (medeier og daglig leder for Fisketorget i Stavanger) og Christian André Pettersen (Norges kandidat i Bocuse d'Or 2019). Pettersen fortalte om veien mot Bocuse d'Or – konkurransen han har drømt om å hevde seg i siden han var ni år gammel. Han fortalte lærlingene at han selv erfarte en tøff læretid, og hadde flere råd og oppfordringer til de unge kokkespirene.

– Ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lenger tid! Det er en stor mulighet for dere å komme så tett på flinke kokker som dere får her i Luxembourg, jeg anbefaler dere å utnytte dere av den. Vær litt frempå, lød oppfordringen fra Pettersen.

Pallesen, som selv har bakgrunn fra kokkelandslaget, fortalte om konkurransereglene i kokke-VM, og om hvordan det er å konkurrere på et så høyt nivå. Det var en god oppladning før lærlingene selv fikk se juniorlandslaget i ilden.

Messer, konkurranser og landslagsmat

På messen Expogast 2018 fikk vi anledning til å oppleve stemningen på konkurransearenaen, og til å se en rekke kokkelandslag i aksjon. Lærlingene fulgte spesielt ivrig med da de fikk se og heie på det norske junior-kokkelandslaget i varmmat-konkurransen. Ikke minst var det stort å få smake den utsøkte maten, som ble bedømt til gull-nivå av dommerne. Disse opplevelsene motiverte flere av de unge kokkespirene til å jobbe videre for å nå målene sine om å konkurrere i fremtiden.

– Allerede om to–tre år kommer vi kanskje til å se noen av dere på denne konkurransearenaen, hadde reiseleder Stian Bøsterud fra Lærlingekompaniet sagt til dem på forhånd. 

Bøsterud motiverte dem samtidig til å ta med seg all den inspirasjonen og lærdommen som de kunne få under oppholdet. Han presiserte at kokkefaget egentlig handler lite om konkurranse: Først og fremst dreier det seg om å være en flink fagarbeider og god kollega med glede og interesse for faget, enten det er på hotell, restaurant eller institusjon.

På messen var det for øvrig mye inspirasjon å hente for alle matinteresserte, blant annet på landslagenes iøynefallende kaldmat-buffeter.

Les også: VM-bronse til de norske kokkelandslagene

Vinsmaking, julemarked og fest med landslagene

I løpet av dagene i Luxembourg dro vi på en utflukt til Caves St. Martin, der vi fikk være med på en lærerik omvisning i vinkjellerne etterfulgt av vinsmaking. Stemningsfulle julemarkeder og restaurantbesøk ble det også tid til.

Etter endte konkurransedager fikk vi delta på etterfesten med de norske kokkelandslagene i regi av NKL. Lærlingene satte stor pris på denne muligheten for å knytte kontakt med landslagsdeltakerne, som hadde mange gode tips å dele med de unge kokkespirene.

Rekrutteringsarbeidet fortsetter

Lærlingene bidro med mange reflekterte og verdifulle innspill da rekruttering til restaurant- og matfag ble diskutert på turen; dette er et tema som engasjerer! De delte erfaringer fra da de selv tok valget om å gå restaurant- og matfag, og om hvordan de opplever å være lærling. Flere ga uttrykk for at det var fint å få treffe og utveksle erfaringer med andre i samme situasjon som dem selv.

Det er ingen tvil om at det vil lønne seg å lytte til fremtidens kokker. ASKO Servering kommer til å ta med seg innsikten i sitt videre arbeid for å styrke rekrutteringen til serveringsbransjen.

Det var en inspirert og sammensveiset gjeng som vendte tilbake til sine respektive læreplasser med ny kunnskap og motivasjon, som forhåpentligvis smitter over på andre som snuser på et fagbrev som kokk eller servitør.

ANNONSE