Norsk seier i kokke-OL!

– Vi er helt i skyene. Å vinne verdens største og mest prestisjefylte konkurranse for kokkelandslag er en drøm. Siste gang Norge vant OL i kokkekunst var i 2008, sier coach Gunnar Hvarnes på kokkelandslaget.

Det norske seniorlandslaget leverte en fantastisk prestasjon i både Chef's Table og Restaurant of Nations. Laget fikk gull i begge konkurransene, og kom på førsteplass i Chef's table og på andreplass i Restaurant of Nations. Showpiecen på Chef's Table fikk femteplass.

Den sammenlagte poengsummen sørget for at det norske laget jublende gikk av med seieren i kokke-OL i Stuttgart. Sverige kom på andreplass og Island på tredjeplass.

Se SMAKmagasinets bilder fra kokke-OL 2020.

Sølv til juniorlandslaget

Også det norske juniorlandslagets prestasjoner sørget for kategorigull i de to konkurransene de deltok i, Restauant of Nations og IKA Buffet. Laget kom på andreplass i begge kategorier, og det resulterte i en sammenlagt andreplass. Sverige stakk av med førsteplassen og tredjeplassen gikk til Sveits.

Community Catering-landslaget på 5. plass

Det norske Community Catering-landslaget, som deltok i et internasjonalt mesterskap for første gang, deltok i én konkurransegren, hvor de fikk kateogrisølv. Under premieseremonien ble det klart at de endte på femteplass. Førsteplassen gikk til Danmark.

Her finner du de fullstendige resultatlistene fra kokke-OL i Stuttgart. 

LES OGSÅ: Slik er de ulike konkurransene, og slik fungerer poenggivningen

– Mer enn perfekt

De norske kokkelandslagene har trent mange tusen timer på treningskjøkken for å få teknikk og presisjon til å sitte.

– På den siste gjennomkjøringen var alt perfekt. Da vi jobbet i konkurransen, ble resultatet mer enn perfekt. Jeg har alltid hatt en drøm å levere et helt perfekt resultat. Det gjorde de norske kokkelandslagene i OL i kokkekunst.

Hvarnes vant selv OL i kokkekunst i 2008. Han har også vunnet en rekke andre prestisjefylte mesterskap for kokker.

– Derfor vet jeg hvor stort og hvor mye en seier betyr for kokkelandslaget og kokke-Norge.

LES OGSÅ: Fantastiske prestasjoner av de norske kokkelandslagene under første konkurransedag

Norske råvarer best på smak

I OL i kokkekunst deltok mer enn 2000 kokker fra 59 land. Kokkene lager mat i ulike kategorier i åpne konkurransekjøkkener. Dommerne vurderer lagene langs en rekke parametere, mest på smak, men også hygiene og innovasjon teller med.

Det var først og fremst smakene de norske lagene vant på. Menyene heter Norwegian roots, Roots og Frozen roots, og på disse var det selvsagt prima norsk sjømat: Kveite, kongekrabbe, Lofot-skrei og piggvar. På kjøttfronten ble det servert blant annet kalv fra Hurum, kanin og reinsdyrblod.

– Smakene var spennende og viktigst av alt, gode. Menyene var innovativt komponerte. Jeg kunne se at folk som spiste maten under konkurransen, nøt alt vi laget. Det var også en god følelse da de reiste seg og ga oss applaus.

Viktig seier for Norge

Den solide seieren har ikke gjort de norske kokkelandslagene mindre sultne på gull.

– Å vinne dette var fantastisk. Men nå skal vi kjøre på, for dette er morsomt. Dette betyr utrolig mye for kokkefaget og kokke-Norge, og vi er glade for den positive oppmerksomhet dette gir oss. Vi håper at dette også kan bidra til at mange ungdommer velger å søke restaurant- og matfag.

Kokk Bent Stiansen er glad på Norges vegne.

– Jeg tar av meg hatten for alt de norske kokkelandslagene får til. Dette gir meg gode vibrasjoner og bringer gode minner fra den gang jeg selv var på kokkelandslaget, sier Bent Stiansen.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja mener gullet er viktig for Norge som matnasjon.

– Gratulerer med gull i OL i kokkekunst! Mange tusen treningstimer ga full uttelling under i Stuttgart. Dette er ikke bare en stor prestasjon; det er også et viktig bidrag til å fremme norsk matkultur og sette Norge på det gastronomiske verdenskartet.

ANNONSE