Kokke-OL 2020: Dette venter de norske landslagene

+
Mange norske supportere skal til Stuttgart for å heie frem de norske kokkelandslagene, deriblant 20 lærlinger som skal få være med ASKO Servering. Foto: Messe Stuttgart

Norges tre kokkelandslag har allerede reist til Stuttgart i Tyskland for å delta i kokke-OL/IKA Culinary Olympics 2020. Hvordan gjennomføres konkurransene, og hvem består lagene av?

IKA Culinary Olympics blir arrangert 15.–19. februar, og de tre norske lagene som skal kjempe om medaljer er seniorlandslaget, juniorlandslaget og Community Catering-landslaget.

De norske kokkelandslagene konkurrerer internasjonalt annet hvert år; hvert fjerde år er det henholdsvis OL og VM. Norge hevder seg ofte på pallen, så forventningene er store før det nært forestående olympiske mesterskapet i Stuttgart. 

Community Catering-landslaget er et forholdsvis nytt lag. OL i Stuttgart blir lagets første store prøve. 

Mesterskapet blir arrangert under messen Intergastra.

LES OGSÅ: ASKO Servering skal ha med seg 20 lærlinger for å heie på de norske kokkelandslagene.

Norge deltar i fem konkurransegrener

Seniorlaget skal konkurrere i «Chef’s Table» (16. feb.) og «Restaurant of Nations» (18. feb.).

Chef's Table er en ny konkurranseform som erstatter kaldmat-buffeten. Her skal lagene tilberede syv ulike retter til 12 personer. Under Chef's Table skal de også presentere en Showpiece. 

I Restaurant of Nations skal seniorlagene lage en tre-retters-meny for 110 personer.

Juniorlandslaget skal konkurrere i «Restaurant of Nations» (16. feb.) og «IKA Buffet» (18. feb.). 

I Restaurant of Nations skal juniorlagene lage en tre-retters-meny for 60 personer. 

IKA Buffet går ut på å lage en buffet for 12 personer. Buffeten skal inneholde kald og varm fingermat, en varm hovedrett, sjømat, vilt og desserter. 

Community Catering-laget skal konkurrere i «Restaurant of Community Catering» (16. feb.).

I denne konkurransen skal lagene tilberede, presentere og servere et lunsjbord for 120 personer. De blir vurdert på kalkyle når det gjelder kostnader og næringsinnhold i maten, og har bare 5 euro til rådighet per spisegjest.

Skal du ikke til Stuttgart, kan du følge konkurransene på direktesendt IKA-TV.

Poenggivning

Poenggivningen kan fremstå ganske komplisert. Alle lag starter med 100 poeng i hver konkurransegren, og fra dette utgangspunktet kan dommerne trekke poeng etter bestemte kriterier. 

Den poengsummen laget står igjen med etter hver konkurranse, avgjør hvilken medalje laget eventuelt får etter endt konkurransedag. Gull tilsvarer 90–100 poeng, sølv 80–89,99 poeng og bronse 70–79,99 poeng. Medaljene blir offentliggjort på en tavle morgenen etter, men man vet ikke om for eksempel gullet er sterkt eller svakt. Den nøyaktige poengsummen forbli ukjent frem til premieseremonien, og det er derfor knyttet svært stor spenning til denne.

Flere lag kan stå igjen med samme antall og type medaljer når de to konkurransene er avsluttet. I den avsluttende premieseremonien vil det bare bli utdelt én gull-, én sølv og én bronse-medalje i hver lag-kategori. 

Det er den sammenlagte poengsummen som avgjør hvilken plassering laget ender opp med til sist, og hvem som blir olympisk mester. 

Under kokke-VM i Luxembourg fikk f.eks. både senior- og junior-laget gull i begge konkurransene de deltok i. Likevel endte begge lagene opp på en sammenlagt tredjeplass, og fikk altså bronse. 

I teorien kan et sterkt gull og et sterkt sølv gi førsteplass sammenlagt, og havne foran et lag med to svake gull.

Premieseremonien er onsdag 19. februar.   

Lagene blir vurdert på følgende områder:

Smak teller 60 prosent av den totale vurderingen. Hvilke av alle tallerkenene som går til dommerne, er tilfeldig. 

  • Smak
  • Samlet kreativ prestasjon
  • Perfeksjon
  • Presisjon
  • Tidsstyring
  • Arbeidsorganisering
  • Kjøkkenhygiene
  • Presentasjon av maten

Dette er landslagene

Seniorlandslaget

  • Coach: Gunnar Hvarnes
  • Kaptein: Christer Rødseth (Vaaghals og Code, Oslo)
  • Jan Erik Hauge (Kulinarisk Akademi, Oslo)
  • Kåre-Andre Hjartholm (Søtt+Salt, Bergen)
  • Kjell Patrick Ørmen Johnsen (Kulinarisk Akademi, Oslo)
  • Tonje Torvanger (Statholdergaarden, Oslo)
  • Henrik Falkensten (Fagn, Trondheim)
  • Kristoffer Westvik Lofnes (Stockholm)
  • Aron Espeland (Vaaghals, Oslo)
  • Commis: Robert Haugen (Happolati, Oslo)
  • Commis: Thomas S. Breivik (Feinschmecker, Oslo)
  • Commis: Åshild Lerbak (Villa Sole, Lillestrøm)
  • Commis: Nils Flatmark (Brimibue, Lom)

Juniorlandslaget

  • Coach: Gunnar Hvarnes
  • Kaptein: Gunnar Jensen (Mathallen, Tromsø)
  • Runar Helgeland (NB Sørensen 2. etg., Stavanger)
  • Thomas Mythe (Stock, Oslo)
  • Toum Ditthideth (Britannia Hotel, Trondheim)
  • Jon Erlend Matre (Stock, Oslo)
  • Irmelin Sandboe (Brasserie France, Oslo)
  • Commis: Benjamin Granerud (Fyr Bistronomi & Bar, Oslo)
  • Commis: Katrine Åsnes Gjesdal (Gamle Raadhus, Oslo)

Community Catering-landslaget

  • Kaptein: Thomas Ekenes-Fosback (Unilever Food Solutions)
  • Idunn Nilsen (De Tre Stuer/4Service, Oslo)
  • Inger Renate Østmo (ISS, Oslo)
  • Christian Mathiassen (Farsund Fjordhotel)
  • Pål Anda (Stavanger universitetssykehus)
  • Commis: Lava Aarsland (Coor Service Management)
ANNONSE