– Hvis ikke en god kokk vil elske Grøstadgris, så veit ikke jeg!

– Når grisen går ute og får beveget på seg, så utvikler den mer muskulatur, og rasen vi bruker gjør at vi får et mer intramuskulært kjøtt. Rett og slett et mye bedre råstoff å jobbe videre med, sier Trude Viola Antonsen, daglig leder på Grøstadgris AS i Vestfold. Med sin økologiske frilandsgris gjør Grøstad seg nå tilgjengelig på serveringsmarkedet.

– Bare gå inn på kontoret der borte. Skal bare mate grisene først, så kommer jeg etter.

SMAKmagasinets sorte reportasjebil har nettopp rullet inn på tunet til Grøstad gård i Undrumsdal, midt i Vestfold fylke. Her blir vi hjertelig tatt i mot av Gry Beate Knapstad – gründer og bonde til Grøstad gård – midt under fôringa. Unggrisene strømmer til for å ta den nyankomne i nærmere øyesyn. Men interessen dabber fort av, straks maten blir servert.

Se video av de gladene grisene på Grøstad gård!

Et godt liv i åpent landskap

Gården på Grøstad er en gård i miniformat; et utstillingsvindu for konseptet Grøstad økologisk frilandsgris. Et konsept som handler om å gi dyra et godt liv i åpent landskap, der grisene får grave, undersøke, leke, (og ikke minst) sove, så mye de lyster, hver dag, året rundt.

– Grisen er et rangdyr, så for oss er det viktig at dyra får gå i samme flokk hele livet. Det er da de slapper av, som igjen gjør at kjøttet får en høyere kvalitet, påpeker Gry Beate Knapstad.

På Grøstad går det kun 50 dyr, som alle blir til spekeskinke. Den øvrige produksjonen er lagt til gårder i Akershus og Telemark, pluss en vestfoldgård i Andebu. Til sammen leverer de fire gårdene 2000 dyr til slakt, hvert eneste år.

– Endelig har vi fått en god gris

– Grøstadkonseptet krever at hver slaktegris får minst 200 kvadrat å boltre seg på. Så det krever god plass. Grisen blir stresset hvis det blir for trangt, forteller Trude Viola Antonsen mens hun skuer utover jordene i Undrumsdal.

– Dyrevelferd er basis for hele driften vår. Dyrevelferd er ikke bare bra for dyra; det gir også et mye bedre sluttresultat. Da frilandsgrisen vår var et faktum, banket fagfolkene på døra for å se hva vi kunne tilby. Hellstrøms kommentar var ganske enkelt «endelig har vi fått en god gris», smiler daglig leder Antonsen.

Nå har Grøstadgris blitt belønnet med dyrevernmerket for den gode dyrevelferden. 

Kjøttkvalitet økte da de slo ut veggen

Gry Beate Knapstad og mannen Hans Runar startet med tradisjonell griseproduksjon i 1993. Etter å ha drevet en stund, sto det klart for dem at dyrene burde få litt bedre plass. Og da var det bare én ting å gjøre: Å slå ut veggen i grisefjøset! Grisene strømmet ut i friluft, og det tok ikke lang tid før både dyretrivsel og kjøttkvalitet økte.

Grøstadgris AS så dagens lys i 2000, og driften ble lagt om til økologisk i 2007. Gry Beates mann gikk bort for seks år siden, og siden da har Gry Beate og daglig leder Trude stått for den daglige driften, med Tor Aashaug på salg og ordre. I dag eier NorgesGruppen 49 prosent av Grøstadgris AS.

En fryd for enhver fagperson

Produktene fra Grøstad har lenge vært å finne i dagligvarehandelen, men nå står serveringsbransjen for tur.

– Produktene våre passer perfekt for ethvert serveringssted som har – eller ønsker å utvikle – en økologisk profil. Dessuten sikrer produksjonskonseptet vårt en råvare som det er en fryd å jobbe med, for enhver fagperson, avslutter Trude Viola Antonsen, og ønsker enhver kjøkkensjef velkommen på gårdsbesøk.

ANNONSE