Visste du dette om juleøl?

+
I dag er det en stor bredde i utvalget av juleøl, og hvert år kommer det flere spennende nyheter innenfor denne kategorien i sortimentet til ASKO Servering.

I vikingtiden feiret man ikke jul, man drakk jul – nærmere bestemt juleøl. Juleøl er en av de eldste juletradisjonene vi har, så nå bør du forberede deg til julesesongen ved å sette sammen en selgende ølmeny!

Tradisjonen med juleøl strekker seg faktisk mer enn 1500 år tilbake i tid. Hvert år lanseres det en rekke nyheter i denne kategorien. 

Hedensk skikk

I vikingtiden var jul ensbetydende med den hedenske midtvintersfesten, som ble feiret i slutten av desember og begynnelsen av januar. Den eldste julefeiringen kan ha vært en avslutning på en periode med slakting og ølbrygging. På primstaven kunne julen være markert med et ølhorn vendt oppover 25. desember og et ølhorn vendt nedover 13. januar. Øldrikkingen foregikk til ære for de norrøne gudene, samt døde venner og slektninger. Hensikten var å sikre fred og gode avlinger i det kommende året. 

Påbudt å brygge øl

Det sies at juleølet overlevde innføringen av kristendommen fordi folk nektet å gi slipp på tradisjonen. Øldrikkingen fikk imidlertid et nytt innhold; nå drakk man for Jesus Kristus og Jomfru Maria istedenfor. 

I en periode var det faktisk påbudt for alle større gårdsbruk å brygge juleøl, ifølge Gulatingsloven. Gjorde man ikke det, ventet det strenge straffer; i verste fall kunne man miste gården og bli landsforvist. Ølet skulle dessuten være mørkt og sterkt. Å brygge maltøl hjemme var den mest høytidelige av juleforberedelsene frem til 1900-tallet. De siste hundre årene har tradisjonen med ølbrygging i stor grad blitt overtatt av kommersielle bryggerier. 

Juleøl er mørkt – eller?

For bare noen år siden var juleøl ensbetydende med mørkt, maltdrevet øl med karamelltoner og innslag av vanilje. Juleøl er fremdeles det, men bredden har sannelig kommet til juleølet også, skriver ølsommelier Unni Irmelin Kvam i SMAKmagasinet.

Da sterkøl ble forbudt i butikk, lanserte bryggeriene en ny type juleøl med en alkoholprosent på 4,7. I dag er det en stor bredde i utvalget av juleøl, og hvert år kommer det flere spennende nyheter innenfor denne kategorien i sortimentet til ASKO Servering. Utvalget består av både sterke og mindre sterke typer. 

Øl til julemat

Her er Unni Irmelin Kvams øltips til julemat:

  • Ribbe er godt med alt av tradisjonelt juleøl.
  • Tradisjonelt juleøl kan også passe godt til lutefisk med bacon. 
  • Lyst øl passer godt til hvit, trukket torsk. Under en lett fiskemiddag uten bacon kan man med fordel styre unna det sterkeste ølet. 
  • Pinnekjøtt kan komplementeres med mørkt, maltdrevet øl. Et annet alternativ er en rød, flamsk surøl, som kan være en fin kontrast til pinnekjøtt. 

Få flere tips og lær mer om juleølets tradisjoner.

 

Kilder: snl.noforskning.nowikipedia.org

Denne artikkelen ble publisert for første gang i november 2018.