Juleøl er ikke hva det en gang var

+
Ekstra spennende i år er ølet som er brygget på kveik.

Julaften er en magisk kveld, og i folkeeventyrene holder de underjordiske et rent spetakkel dersom de ikke får julegrøten sin. Her i huset planlegger vi for tretten til bords med et utvalg av til sammen fire middager. Dersom julefreden skal senke seg, er det bare å bringe fram offergaver til nissefolket og juleøl til kokken så fort som mulig.

Etter å ha vært på Bryggeriforeningens Juleølpremiere også i år, der bransjen smaker seg gjennom nærmere hundre juleøl et døgn før nyhetene slippes i pol og butikk, kan man slå fast at bredden i juleølsegmentet er større enn noen gang. For bare noen år siden var juleøl ensbetydende med mørkt, maltdrevet øl med karamelltoner og innslag av vanilje. Juleøl er fremdeles det, men bredden har sannelig kommet til juleølet også.  

Kveik 

Ekstra spennende i år er øl brygget på kveik. Ordet kveik betyr «å oppildne», og kan brukes både om å sette gjær i vørter eller å starte et bål. Kveik er et ord som brukes om gjær, det som «fikk i gang» øl i gamle dager. Nå ser vi at den tradisjonsrike gårdsølgjæren kveik gjør seg gjeldende både i det norske og det internasjonale ølmarkedet. Kommer du over kveikøl, test det og se om det er noe for deg. 

En annen øltype som treffer markedet nå, er øl brygget med røktmalt. Det er flere enn før som leker med røktmalten, et domene stjørdalingene i Alstadberger lenge hadde for seg selv. Mens noen synes røktsmaken hører pølser og whisky til, er det mange som liker denne typen øl til spekemat som fenalår og skinke. Prøv det.

Julebakst 

Det er en kjent sak at juleøl kan passe godt til pepperkaker med blåmuggost. Noen bryggerier tar inspirasjon av julebaksten ett hakk videre. I fjor kom en søt kokosmakron-stout på markedet. Etter et års lagring, har den utviklet seg og fått mer kompleksitet.

I år har samme gjengen latt seg inspirere av safran og lussekatter. De byr på en Lussekatt-trippel med smell i. Safran er et av verdens mest kostbare krydder og er etterlignet og jukset med siden romertiden. Ekte safran er tørkede tråder fra safrankrokusen. Det trengs 70 000 krokus for å lage et kilo safran. Kiloprisen? Vel, det er sikkert snakk om et større femsifret siffer. 

Regnskapsavdelingen setter nok lussekattene i halsen, men dette stuntet er i alle fall god PR, om ikke annet. 

Øl til maten 

Øl skal velges til alle middagene. Det er juletorsk til vegetarianeren. Det er pinnekjøtt til meg, som konverterte til pinnekjøtt for noen år siden. Det er svineribbe til lillehamringene, de er i flertall. Det er barn til stede og dermed er det også medisterkake, julepølse – og potetgull. Drikke er viktig for å toppe måltidet. 

Til julemiddagen er det øl som gjelder, men siden dette er en familiemiddag og høytid, så er det lov å sette vekk sterkt poløl til julens andre anledninger og kanskje heller drikke alkoholfritt på julekvelden. Det er så mange andre middager, desserter og peiskos-muligheter i jula man kan drikke poløl til. 

Julemiddagen er kanskje best med det tradisjonelle juleølet vi alle kjenner. Romjula byr på mange middager og kanskje kan man her velge blant mangfoldet som nå kommer for fullt.  Øltyper i alle farger, som lyst, rødt og brunt passer til mat som pinnekjøtt og svineribbe og som har mye fett. Hvorfor ikke teste en surøl til slik mat i år?  

I tillegg er det kanskje behov for både glutenfritt og alkoholfritt på bordet. Som barn var julemiddag ensbetydende med julebrus, men ingefærøl eller champagnebrus er et ypperlig alternativ også for voksne som trenger en spacer. Alkoholfritt øl er alltid en vinner. Det er alltid noen som skal kjøre bil og som likevel har lyst på smaken. 

Øl og matkombinasjoner 

  • Lyst øl passer godt til hvit, trukket torsk. En lett fiskemiddag uten bacon gjør at det er like greit å styre unna det sterkeste ølet og heller velge butikkøl.
  • Tradisjonelt juleøl kan også passe godt til lutefisk med bacon. 
  • Pinnekjøtt kan komplementeres med mørkt, maltdrevet øl, eller det kan være en fin kontrast å drikke en rød, flamsk surøl til pinnekjøtt. 
  • Svineribbe er godt med alt tradisjonelt juleøl.  
  • Husk at et alkoholfritt ingefærøl kan fungere for både voksne og barn. 

Juleøl å se opp for i år 

  • Gi deg selv en utfordring og test et surøl og et kveiket øl til jul i år. I tillegg kan du ønske deg tradisjonelt juleøl for å være på den sikre siden. 
  • EC Dahls Store Bjørn fra 2016 er lagret på akevittfat og det kjennes. Med friske ni prosent, trenger man nesten ikke akevitten. Er du ølentusiast, men synes akevitt blir for mye av det gode, kan dette pussig nok være en slags kompromissløsning. 
  • Test småprodusentene og støtt opp om lokale initiativ. Slik brygger det til mer mangfold. 
  • Nøgne Ø Tradisjon er brygget med kveik for de som er åpne for denne nye tradisjonstrenden. 

Unni Irmelin Kvam

Unni Irmelin Kvam er utdannet ølsommelier og historiker. Hun er kjøkkenbenk-brygger i Micro Maid / Bitch Craft. Micro Maid er et entusiastisk, lite hjemmebryggeri, som har hårete mål om å brygge det beste øl som noensinne er laget i hele universet.

Hun holder «brygg-hjemme-hos»-kurs for å vise hvordan man kan brygge øl på et leilighetskjøkken. Hun er opptatt av historiske bryggetradisjoner og bruk av vekster fra naturen i ølbryggingen. Hun skriver om øl på facebook.com/micromaid og kaller det «ikke rosablogg», men mentalhygiene. 

ANNONSE