Juleølets tradisjoner

Tiden har kommet for å drikke jul. Dette er sesongen der et virrvarr av kristne og hedenske tradisjoner utgjør julefeiring. Juleølet er en naturlig del av høytidsritualene, helt siden norrøn tid.

Nederst i artikkelen finner du tips til hvilken type øl som egner seg til julematen.

Etegilde for å feire lysere tider

Tidligere var julefesten knyttet til midtvintersblot. Under Kong Håkon den gode på 900-tallet, ble det en kristen høytid. Tidspunktet sammenfalt, omtrentlig, med vintersolverv. For mange er det en feiring for å markere at det går mot lysere årstider. De norrøne gudens grøde skulle nytes, om det var Iduns epler, da selvfølgelig i mjøds form, eller Frøys gris som stod på menyen. Et formidabelt etegilde, det har julen alltid vært.

Porter og pepperkaker

Jul samler elementer fra alle mulige religioner i et eneste stort sammensurium – og kommer unna med det. Pepperkaker formet som figurer er et svakt ekko av den romerske Saturn-tilbedelsen. Høytider fører med seg kakebaking. Som øldrikker er det helt topp. Pepperkaker passer godt til porter og blåmuggost. Om man sverger til engel eller nisse, er ikke så viktig: Juleølet har alltid vært viktig for norsk jul.

Gudommelige krefter gjorde ølet sterkt

Før man oppdaget gjær i lysmikroskop på midten av 1600-tallet og forstod hvor viktig gjæren var for øl, mente man det var gudommelige krefter som gjorde ølet sterkt. Jeg gjør som hjemmebryggende trøndere flest: Jeg kauker inn ølet når jeg tilsetter gjær i håp om å skremme vekk skrømt og underjordiske. Da vet jeg at ølet blir godt og sterkt. At jeg samtidig oppfører meg som en tulling, får bare våge seg, det er tross alt tradisjon.

Å sette ut øl og grøt til de underjordiske, er juletradisjon god som noen. Vikingene var overbevist om at det var gudene som gav ølet styrke, og med kristningen av Norge gikk man over fra å signe ølet i Odins navn til å velsigne ølet i Krist og Sankta Marias navn.

Stort ansvar å teste juleøl

Juleøl er det sesongølet som testes mest i Norge. Ingen ære er større enn å sitte i et juleøltestpanel i desember. Slikt drømmer alle ølsommelierer om! Å smatte seg fram til en favoritt, til ribbe eller pinnekjøtt, til desserten eller til peiskosen, er et stort ansvar. Det ølet man smaker seg fram til, kan bli en salgssuksess. Husk bare at den som handler inn, ikke alltid er den som drikker det.

Påbud om ølbrygging

Det finnes mange tradisjoner når det gjelder brygging av juleøl. Det skal brygges øl til jul. I Gulatingsloven kom påbud om ølbrygging: Mann og frue kunne bruke like mye malt hver, så likestilling skulle det være. Brygget man ikke øl på gårdene, kunne man få bot.

Matøl i form av julebock

Jeg brygger flere typer juleøl. Matølet er inspirert av nord-engelsk brown ale. Julebock heter det, og til tross for at navnet antyder at det er et undergjæret bock-øl, er det altså en overgjæret ale. Det er maltbasert, svakt humlet og gjerne med en liten neve pors. Pors (myrica gale) er en busk som vokser i myrlendt terreng. I middelalderen ble denne antiseptiske planten brukt i øl på samme måte som humle. Jeg nyter maltsmaken og vet at det forsterker kjøttsmaken.

Koseporter til julekakene

Samtidig brygger jeg «Svarte natta», også det en overgjæret øltype. Jeg går for de overgjærede typene, siden det tar kortest tid. Svarte natta er en koseporter som jeg nyter til pepperkakene, delfiakaken, sjokoladen, de tørkede fiknene. Det er ikke slankekost dette julegildet. Det tradisjonelle juleølet har en alkoholprosent på rundt 4,75 prosent. Øl til mat trenger ikke være sterkere enn det.

Tips til å velge juleøl

  • Ta sjansen på å servere en surølvariant som apertif. Bruk champagneglassene. Det er tross alt fest!
  • Multekrem og riskrem er overraskende godt med mørkt, undergjæret bokkøl. Dette vil overraske og imponere. Her trenger du ikke en halvliter, men servér i et gammeldags vinglass som har plass til en desiliter.  
  • Pepperkake med blåmuggost og multesirup eller multesyltetøy, er himmelsk med porter. Dette er peiskosens abc. Skal du i tillegg sjarmere noen, gå for sjokoladetrøfler til porteren. Bruk et større ølglass med stett.  
  • Pinnekjøtt fortæres best med et maltdrevet og normalt alkoholsterkt øl. Julemiddag med veldig sterkt øl kan bli i meste laget under en familiemiddag. Pinnekjøtt er på alle måter en nytelse, så sørg for å ha godt med øl til julemiddagen.
  • Svineribbe har mye for seg og mye å gå på. Er du IPA-elsker, synes jeg du kan gå for en svakhumlet IPA, som kan ta brodden av fett og svor. Også her kan bockøl gjøre suksess.
  • Husk alkoholfritt. Det er mye godt alkoholfritt øl på markedet nå og alle har godt av en pause fra all alkoholen uten å miste ølsmaken.
  • Lutefisk er en utfordring. Vanligvis går man for lysere ølsorter til fisk og her ville jeg satset på gjærdrevne øl av typen saison eller et hveteøl. Dersom saisonen blir stående helt til nyttårsaften, har du dessuten det perfekte følget til ost.
  • Øl er den aller beste drikken i julehøytiden. Her er det rett og slett mange århundrer med empiri å støtte seg på.

God fornøyelse!

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE