Snart åpner Larviks nye topprestaurant Ást

I Grandkvartalet i Larvik har det skjedd mye kulinarisk spennende den siste tiden. Lørdag 16. november skjer det enda mer.

Da åpner fine-dining-restauranten Ást i tredje etasje av Restauranthuset Grandkvartalet. Dermed har én og samme bygning fått tre distinkt ulike restaurantkonsepter stablet over hverandre – alle drevet av Ola Kinserdal og Henrik Falkensten.
– Vi åpnet Attrå 16. november i fjor, og det vil vi markere med å åpne enda et spisested, forteller en fornøyd Henrik Falkensten. A la carte-restauranten Attrå har nemlig markert seg godt på matkartet i løpet av sitt første driftsår. Meldingene på TripAdvisor er nærmest lovprisende, og det østerrikske vin- og gourmetmagasinet Falstaff ga nylig Attrå tre av fire gafler – som betyr delt åttendeplass blant landets 32 beste restauranter. Falstaffs anonyme utsending meldte etter besøket at «Kamskjellretten med en delikat XO-saus går inn i historiebøkene. Mesterlig utførelse, der rekeskallsmaken ikke forsvant. Høy råvarekvalitet. Ene og alene verdt togturen fra Oslo til Larvik». 

Hvorfor Larvik?

– Jeg er født og oppvokst i området, så for meg er det litt som å komme hjem, forklarer Henrik Falkensten mens han ser ut på havet gjennom de enorme vindusflatene som utgjør tre av Attrås fire vegger. – Men at vi skulle lage restaurant her, kom litt ut av det blå. Jo mer vi tenkte på det, jo mer logisk ble det. Det er et flott område med topp kvalitetsråvarer fra land og vann i umiddelbar nærhet. Dessuten ligger Larvik midt mellom Grenland i Telemark og de største byene i Vestfold. Det betyr 300.000 mennesker, som igjen betyr mange potensielle gjester.

Men det er ikke bare fra Telemark og Vestfold gjestene kommer. Attrå kan melde om et enda større nedslagsfelt, med gjester fra Oslo til «det bløde Sørland».
– Det har vist seg at vi har truffet ganske godt, smiler Ola Kinserdal. – Nå har både Farris Bad og Hotel Grand indirekte hjulpet oss med å nå større geografiske områder. Deretter har jungeltelegrafen gjort sitt.

Tredelt gastronomi

I Grandkvartalets første etasje ligger Pieno, som er en «urban italiensk restaurant og bar» med steinovnsbakt pizza og «full bistropakke».
– Pieno er et lokalt Larvikssted, der du tar lunsjen, stikker innom etter jobb, eller bare vil kose deg med enkle og velsmakende retter sammen med gode venner.

– Attrå er et steg opp, både rent fysisk og når det gjelder menykonstruksjon. Her har vi hatt stor suksess med «folkelig gourmet», som betyr sesongbaserte tre- og femrettere som kombinerer lokal tilknytning med høy standard.
– Attrå har en mer regional gjestemiks, men vi ønsker også å markere oss nasjonalt. Derfor lanserer vi altså Ást – som er et gammelnorsk ord for kjærlighet. Her kommer vi til å servere stor og liten reise, som betyr en reise i lokale og bærekraftige råvarer med henholdsvis 10 og 16 serveringer.

Unge veteraner

Tross sin ungdom er både Henrik Falkensten og Ola Kinserdal veteraner i fagmiljøet. De møttes allerede på oslorestauranten Nemesis i 2017 og har deretter holdt faglig kontakt – tross vidt forskjellige arbeidssteder. Kinserdal kom til Larvik fra Stockholms eksepsjonelle Frantzén, som med sine tre Michelinstjerner lager mat i nabolandets absolutte toppsjikt. Falkensten flyttet til Larvik fra Trondheim, der han ikke bare jobbet som soussjef på michelinrestauranten Speilsalen, men også fant tid til å utdanne seg til konditor – for deretter å bli kåret til Norges beste!

ANNONSE