Nemesis: Gode opplevelser i Oslos nye restaurantgate

Rett ved siden av Youngstorget ligger Youngs gate, en liten gatestubb som i årevis har fått lov til å forfalle – helt til nå. Nesten umerkelig har de gamle bygårdene i dette området gjennomgått en totalrenovering, og nå fylles lokalene av spennende og trendy spisesteder. Når alt er ferdig, vil den lille gaten ha 7 ulike serveringstilbud. Flere er allerede på plass, deriblant Restaurant Nemesis, hvor målet er å levere gastronomiske opplevelser på høyt nivå. Det vil daglig leder og kjøkkensjef Jan-Erik Hauge og hans mannskap sørge for.

Jan-Erik, eller Janni som han kalles blant venner, er en ung kokk med en særdeles innholdsrik merittliste.

Lang merittliste

Siden han var ferdig utdannet ved restaurant- og matfag på Måløy videregående, har han bl.a. rukket å gjøre seg bemerket ved en rekke prestisjefylte konkurranser, og han er nå med på det norske kokkelandslaget. Læretiden tilbrakte han hos Bocusekokk Odd Ivar Solvold ved Mathuset Solvold i Sandefjord. I 2010 fikk han tilbud om å fungere som kjøkkensjef ved Den Norske Ambassaden i Washington. Etter det gikk turen tilbake til Sandefjord og kokkejobb hos Geir Skeie, og deretter videre til Ørjan Johannessen på Bekkjarvik Gjestgiveri. Så ble det oppgaver ved Søtt+Salt i Bergen, før Tango Bar & Kjøkken i Stavanger... og nå altså egen restaurant.

Nysgjerrig

– Det blir litt travelt ja, smiler Janni. – Men jeg er jo utrolig privilegert som får drive med noe jeg liker og som interesserer meg. Dessuten kommer jeg fra en familie hvor vi er vant til å jobbe mye. Jeg vet at det krever innsats for å nå sine mål, og det å sette mål er viktig for meg.

Det hele startet i oppvasken...

– I 8. klasse hadde jeg jobb i oppvasken på Knutholmen i Kalvåg. Akkurat den opplevelsen ble nok avgjørende for mitt senere yrkesvalg. Jeg ble veldig fasinert av atmosfæren på kjøkkenet, forteller Janni.

– Jeg er nysgjerrig, og synes alt rundt det å tilberede mat fra råvarene kommer inn til gjesten serveres, er spennende og morsomt.

Ydmyk

– Jeg føler også at jeg har vært veldig heldig med å møte og jobbe med dyktige og inspirerende folk. Du kan si jeg har vært på rett plass til rett tid, smiler Janni.

– Jeg er veldig ydmyk og takknemlig for å ha fått muligheten til å jobbe med fagfolk som kan så utrolig mye. En ting er at man lærer mye av det, en annen ting er at det er inspirerende! Jeg tror også at det å jobbe med flinke folk påvirker måten man ser ting på. Det er eksempelvis slik at mange flinke kokker har det til felles at de i liten grad ser problemer – de ser muligheter! Det er en positiv holdning jeg har sansen for.

Dyktig team

Det er et ungt team som møter deg på Nemesis.

– Vi har dyktige folk bak disken på kjøkkenet og ute i restauranten hos gjestene. Det er ikke noe skarpt skille mellom kjøkken og restauranten. Jeg tror det er viktig at kokkene ikke er «gjemt bort»! Det er kokker og servitører som i fellesskap skaper den gode restaurantopplevelsen for gjestene. I den sammenheng mener jeg også det er viktig å ha en god og hyggelig tone oss ansatte imellom. Det er viktig med et positivt arbeidsmiljø, fordi det smitter. Når jeg står på kjøkkenet og har det kjekt, så er det lett å se!

Viktig med lærlinger

– Vi er opptatt av å legge forholdene til rette for lærlinger, og jobber sammen med Lærlingekompaniet om dette. Jeg er hjemme en gang i året på et lite «gjestespill» på min gamle skole, og vi ser på forskjellige måter å få til et samarbeid på. Skal vi lykkes med å trekke til oss unge som vil inn i faget, må vi by på oss selv. Vi må tilby en sjanse til å oppleve hva dette dreier seg om. For min del var det veldig viktig å komme ut for å se og lære, fremhever Janni.

– Videre mener jeg det er viktig å skape et godt og inkluderende miljø for lærlingene.

– Hva tror du skal til for å bedre rekrutteringen?

– Jeg tror vi må starte med å gjøre noe med inntrykket av at det å være kokk er så hardt, og har så ufordelaktig arbeidstid. Det er ikke slik. Veldig mange yrker har en arbeidstid som ligger utenfor det man kan kalle en kjernetid. Vi må få frem at det er et spennende yrke med mange muligheter, og vi må være stolte av faget vårt. Jeg synes det er synd at så mange unge føler seg presset til å ta et langt utdanningsløp når kortere og mer yrkesrettede fagutdanninger gir så mange muligheter.

Nemesis

Og så var det navnet da... Hva er bakgrunnen for det?

– Vi hadde ganske mange runder på det, kan jeg fortelle deg. Men landet etter hvert på Nemesis fordi det ligger en slags forpliktelse i det. Vi har høye ambisjoner og mange ideer som vi må levere på, ellers straffer det seg.

– Vi er veldig opptatt av å gi våre gjester en fin opplevelse som innebærer de beste råvarer tilberedt og servert på en ekstraordinær måte, kombinert med drikke som passer akkurat det som er valgt fra menyen. Vi ønsker å satse på lokale spesialiteter og sesongens råvarer. Det finnes jo så mange gode ingredienser. Med faget vårt er det ingen grenser for hva vi kan gjøre med dem, sier Jan-Erik Hauge.

Dette gjenspeiles på menyen, eller rettere sagt de to menyene du får – en hvor du kan velge mellom «grønnsaken», «fisken», «skalldyret», «fuglen» eller «dyret», og en som frister med små munnfuller med store smaker. Vel bekomme!

ANNONSE