– Ynkelige oppskrifter fra ChatGPT

Hvordan funker kunstig intelligens (KI) som oppskriftskreatør? Ikke særlig bra, skal vi tro nettstedet World of Vegan. Av 100 KI-komponerte oppskrifter ledet kun en av dem til et spiselig resultat.

Vi har skrevet mye om KI i serveringsbransjen, blant annet som verktøy mot matsvinn, og som verbal bestillingsmottager. Men hvor god er KI til å skape unike og særegne oppskrifter, mon tro? Det ville World of Vegan – et nettsted for spesielt vegansk interesserte – teste. Bestillingen til ChatGTP var å trylle frem ett hundre ulike oppskrifter til bruk ved like ulike anledninger. Oppskrifter på mat fra fest til hverdags, med andre ord. 

Nedslående

Oppskriftene som ChatGTP disket opp med, skulle vise seg å holde et sørgelig lavt nivå. Eller «hilariously pitiful results» som World of Vegan selv skriver. ChatGTP foreslo en rekke råvaresammensetninger som ikke hang på greip, og som ledet til særdeles uappetittlige retter – både smaks- og utseendemessig.  
– Jeg hadde en følelse av at ChatGPT ville slite med oppskriftsutvikling, siden utvikling av oppskrifter er en så delikat blanding av kunst og vitenskap, uttalte kokk og World of Vegan-gründer Michelle Cehn til nettstedet The Spoon. – Men jeg ble sjokkert over hvor vanskelig det var å finne en eneste oppskrift skrevet av ChatGPT som kunne få karakteren bestått.

1 av 100

Den verste av ChatGTPs kulinariske kreasjoner var en vegansk variant av «ostegratinerte» poteter. Her var både ingredienslister og instruksjoner helt og holdent villedende. Resultatet kalte da også på brekningsfølelser snarere enn sulten nysgjerrighet. 

Den eneste ChatGTP-retten som besto testen var en taco-rett basert på blomkål. 

KIs begredelige oppskriftsresultat forklares blant annet med at siden programvaren har tilgang til absolutt all verdens oppskrifter som finnes tilgjengelig på nett, og så får beskjed om å komponere oppskrifter som ikke ligner på noen av dem, så ville resultatet måtte bli noe aparte. Kanskje særlig siden KI verken lagde eller smakte på noen av rettene som ble foreslått …