Dorona er tilbake i Venezia

Etter årelang kamp med naturkreftene har venetianerne klart å gjenetablere doronaen – øybyens vindruestolthet.

Dorona er en svært lokal, hvit drue med en historie nært knyttet til Venezias egen fortelling. Byens vinhistorie går nemlig 2500 år tilbake i tid, tross naturens uvilje mot hele prosjektet. Venezias historiske sentrum består i praksis av 118 øyer, som alle ligger rett i vannkanten. Saltvannet er til å ta og føle på i jordsmonnet, så og si. I tillegg kommer de hyppige oversvømmelsene. Vindruene gror altså mer på tross av enn på grunn av de geografiske forholdene. Noe som gjør vindruene ekstra tøffe, ifølge fagfolk. Litt som norske jordbær, som også gror mer på trass enn på grunn av gunstig klima – og som gjør dem ekstra velsmakende.

Dogens favoritt

Tilbake til dorona. Den gylne vinen som dorona-druen ga opphav til ble raskt en favoritt i Venezias møblerte hjem. Selv dogene (uttales dådsjene, red.anm.), bystaten Venezias statsoverhoder, foretrakk dorona-vin fremfor enhver importvare.

Sykdom og import

Men lykken skulle ikke vare, selv ikke for en tøffing som dorona. Fra forrige århundreskifte tok vinlus og mugg knekken på stadig flere vinavlinger. Og siden import av kvalitetsvin ble stadig enklere, samtidig som at turistnæring ble viktigere enn vinproduksjon for den legendariske byøya, var doronaens dager talte. Og i 1966 kom dødsstøtet, med en ødeleggende høyvannsperiode.

Men ikke helt

I 2002 oppdaget nemlig Gianluca Bisol – fra den legendariske Prosecco-familien med samme etternavn – noen gylne vindruer som gjemte seg bak den bysantinske kirken på øya Torcello. Et par DNA-tester senere bekreftet Bisols mistanker: jommen var det dorona-druer. Med god hjelp fra bonden Gastone Vio fra øya Sant'Erasmo – som sammen med svigerfar lenge hadde dyrket dorona uten å vite at han dyrket en legende – ble et nytt dorona-eventyr stablet på bena. I dag selges dorona-vin til tusenvis av kroner per flaske, blant annet på øya Mazzorbo, der Bisol-familien har etablert «vin-resorten» Venissa – hvor prisen på mat og overnatting visstnok står i stil med prisen på doronaen …

Kilder: Gastro Obscura, BBC Travel

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.