NKL Bergen gjennomfører engasjerende rekrutteringstiltak med midler fra Stiftelsen

Det har lenge vært rekrutteringsutfordringer i bransjen. Stiftelsen for rekruttering til restaurant- og matfag ønsker å gjøre noe med dette, og gir derfor støtte til tiltak som fremmer interesse for restaurant- og matfag.

Et av tiltakene som fikk støtte i år var en matfaglig rebusløype for ungdomsskoleelever. Arrangementet ble gjennomført av Norske kokkers landsforening (NKL) Bergen sammen med elever fra restaurant- og matfag og kokk og servitør, i samarbeid med og under Bergen Matfestival. Målet med dagen var å begeistre, engasjere og spre matglede hos ungdom, og forhåpentligvis inspirere til å velge restaurant- og matfag.
– Arrangementet ble kjempebra! Det kokte med folk, og stemningen var helt fantastisk, sier Ona Cecilia Totland, lærer ved Sotra vgs og styreleder i NKL Bergen, til SMAKmagasinet. – Jeg hadde med meg noen av elevene mine fra vg1. De storkoste seg, og har allerede spurt om å få være med igjen til neste år.

Spredde matglede blant store og små

Ungdomsskoleelevene ble delt opp i grupper ved ankomst, og skulle gjennom fem ulike stasjoner hvor de blant annet fikk prøve seg på blindsmaking, komponering av egen fiskeburger og eggehvitepisking.
– Effekten var mye større enn vi håpet på, forteller Totland. – Dette er andre gangen vi gjennomfører arrangementet, og i år var vi i Torgallmenningen. Vi hadde på forhånd fått beskjed om deltagelse fra noen av ungdomsskolene i området, men det dukket opp elever fra mange flere skoler. Vi fikk derfor et mye større utslagsfelt enn forventet. Det kunne ikke vært bedre! 

Hvordan var tilbakemeldingene på arrangementet?
– Utelukkende positive! Vi klarte virkelig å spre matglede. Jeg møtte også på barneskoleelever som sa at de ville dra hjem og lage mat! Jeg tror det er viktig å spre matinteresse også til yngre målgrupper – vi må begynne å så frøene tidlig, og følge dem opp underveis.

Rekruttering et felles ansvar

Totland understreker at bransjen har et felles ansvar for rekruttering.
– Vi må rett og slett ta en felles dugnad for at vi skal klare å fange opp de ungdomsskoleelevene som faktisk ønsker å gå restaurant- og matfag. Det er vår oppgave å gå ut og vise hvor fantastisk både utdanningen og bransjen er, og alt det morsomme de får være med på hvis de velger denne retningen, sier hun. – Det er også viktig å formidle hvor mange muligheter man faktisk har når man velger denne utdanningen. Man kan bli mer enn bare kokk og servitør; man har uante muligheter, og kan nå langt hvis man vil! 

Totland forteller at de har flere rekrutteringsidéer som de skal sette til livs.
– Vårt nyeste prosjekt er RM på hjul! Vi har fått tak i en foodtruck som vi skal fikse, og deretter vil vi reise rundt på ungdomsskoler og plassere foodtrucken i skolegården. Vi vil ha med vgs-elever og fagfolk fra bransjen, og friste ungdomsskoleelevene med sunn lunsj samtidig som vi sprer matglede og forteller om restaurant- og matfag.

Uvurderlig støtte fra Stiftelsen

Hva betydde det for dere å få midler fra Stiftelsen?
– Jeg er veldig glad og takknemlig for at vi fikk disse midlene i år. Det gjorde at vi kunne gjennomføre arrangementet på nytt, i større skala enn i fjor og uten koronarestriksjoner, sier Totland. – Det var fantastisk både for elevene på restaurant- og matfag, som fikk utvide nettverket sitt og bygge relasjon til den store og flotte bransjen vår, men også for ungdomsskoleelevene som fikk oppleve engasjement og matglede, og som fikk se hvor mye vgs-elevene brenner for faget sitt.

Hva vil du si til andre som vurderer å søke midler fra Stiftelsen for å gjennomføre rekrutteringstiltak?
– Gjør det! Ikke nøl, søk på midler med én gang, og tør å våge! Ja, det koster litt, men det er så utrolig verdt det når man ser resultatet. Det var for eksempel utrolig gøy å se at elevene mine elsket å bidra på arrangementet og fortelle om faget sitt, og at denne gleden smittet over på ungdomsskoleelevene, sier Totland. Deretter legger hun til: – Det er forresten bare å ta kontakt med meg om noen trenger idéer eller inspirasjon til å gjennomføre et slikt arrangement. Jeg hjelper gjerne!

ANNONSE