Slik ble brunosten superpopulær – i Sør-Korea

Brunosten er høyt elsket blant nordmenn flest. Drar du utenfor norske landegrenser, skal det imidlertid godt gjøres å finne noen som i det hele tatt har hørt om den norske osten. Med mindre du drar til Sør-Korea, da. Der er nemlig brunost superpopulært.

Det gjelder imidlertid å holde seg fast når man hører om hvordan sør-koreanerne bruker brunosten; det ville nemlig fått enhver norsk oldemor til å rulle i graven. For selv om nordmenn spiser enorme mengder brunost hvert eneste år, er bruken av brunost ganske så tradisjonell – den skjæres med ostehøvel og spises som pålegg på brødskiven, knekkebrødet eller vaffelen. I Sør-Korea er det imidlertid andre regler som gjelder.

Sør-Koreas svar på Synnøve Finden

Men først: Hvordan ble brunost så populært i Sør-Korea?

Vi har ett menneske å takke for den sør-koreanske brunostmanien: Jeonmi Eom, som har fått kallenavnet ‘brunostkvinnen’. Visstnok skal mannen hennes ha tatt med seg brunost hjem fra en businessreise til Norge, og hun falt pladask for den karamellaktige kombinasjonen av søtt og salt.

Siden det ikke var mulig å få tak i brunost i Sør-Korea, bestemte Eom seg for å begynne å importere det selv. Hun tok derfor kontakt med Synnøve Finden, og har de siste fire årene importert brunost til Sør-Korea. Også for Synnøve var dette helt nytt – de hadde ikke tidligere eksportert brunost til noen andre land.
– Vi har så langt eksportert over 100 tonn brunost til Sør-Korea, forteller markedssjef i Synnøve Finden, Cathrine Myrvang, til SMAKmagasinet.

Eom og ektemannen har åpnet flere utsalgsteder, og driver i dag tre Synnøve-kaféer i Busan. De bruker logoen og historien til Synnøve Finden for alt det er verdt; hun er nemlig symbolet på en suksessfull kvinne, og er en inspirasjon for de sør-koreanske kvinnene.

Utradisjonelle bruksområder

Et av de mest populære bruksområdene til brunosten i Sør-Korea, er den såkalte «croffelen». Dette er en blanding av croissant og vaffel, og lages ved å fylle smørdeig med brunost og deretter steke det i et vaffeljern. Ellers er det vanlig å rive brunosten, ikke skjære den i skiver. Den rives da over iskrem, i kaffe, på kaker, i milkshake, over frisk frukt, i makroner og på donuts.

Denne bruken av brunost har faktisk inspirert oss nordmenn til å teste ut nye bruksområder selv, og noen av resultatene er brunostiskrem, turklenning med brunostkrem og chips med smak av brunost.

I Sør-Korea har de imidlertid også en del bruksområder som er mer … kontroversielle. Det er nemlig for eksempel svært populært å rive brunost over nystekt pizza, på samme måte som det er vanlig å bruke parmesan. Eller hva med å spise et smørbrød med spekeskinke, egg, rødløk – og brunostskiver? Revet brunost brukes også hyppig over nystekt biff og ovnsbakte grønnsaker, samt som topping på gryteretter.

Selv om vi er åpne for – og positive til! – nye bruksområder for vår elskede brunost, tror vi kanskje at vi personlig trekker grensen en stund før vi topper biffsmørbrødet vårt med flambert brunost.

Kilder: atlasobscura.com, synnove.no

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.