Årets kokk er i gang!
Hvem skal representere Norge i Bocuse d’Or? Svaret på det får vi i kveld. Kl. 14 går startskuddet for Årets kokk 2019.
De seks som skal konkurrere er Christian André Pettersen, Marius Dragsten Kjelsrud, Øyvind Bøe Dalelv, Filip August Bendi og Håvard Werkland.
Årets Kokk er Norges viktigste matkonkurranse og arrangeres annet hvert år. Her konkurrerer landets dyktigste kokker om å bli Norges representant i Bocuse d’Or Europe i Tallin i 2020 og (forhåpentligvis) Bocuse d’Or i Lyon i januar 2021.
Her kan du se livestream fra konkurransen.
Programmet
14.00: Konkurransestart «Årets kokk 2019 – kvalifisering til Bocuse d’Or 2021».
Kandidat i kjøkken nr. 1 starter, deretter følger de øvrige fire kandidatene i henhold til trukket kjøkkenrekkefølge hvert 10. minutt frem til kl. 14.40.
15.30: Årets Ganefryd 2019 med temaet "Norske stillehavsøsters, tang og tare".
Presenteres av både Årets unge kokk- og Årets kokk-kandidatene, basert på kvalifiseringsoppgaven.
19.00: Presentasjon av tema #1: Vaktel fra Ryfylke og norske rotgrønnsaker.
Kandidat i kjøkken nr. 1 presenterer først, deretter presenterer de andre kandidatene hvert 10. minutt frem til kl. 19.40. Retten serveres på tallerken. Vaktlene forberedes foran publikum.
19.45: Presentasjon av tema #1: Sei Arctic Supreme med løk og grønnkål fra Vang gård. Kandidat i kjøkken nr. 1 presenterer først, deretter presenterer de andre kandidatene hvert 10. minutt frem til kl. 20.25. Retten presenteres på fat ut fra kjøkkenet. Seien skal være tilberedt i hele stykker og trancheres (skjæres) før de legges på tallerken. Presentasjon av fat og siste del av serveringen skjer foran dommere og publikum.
21.00: Seremoni og premieutdeling.
Dommerne
Åtte norske Bocuse-kokker, sammen med gjestedommerne Esben Holmboe Bang fra Maaemo, Rasmus Kofoed fra Geranium, Matti Jämsen fra Soromnoo og Sebastian Gilbrand fra Gibrands Gastronomi, utgjør smaksdommerpanelet under Årets kokk. Kjetil Gundersen fra Norske Kokkers Landsforening og den danske Bocusekokken Jens Petter Kolbeck er kjøkkendommere.
Smaksdommerne dømmer etter smak, presentasjon/estetikk og geografisk identitet, mens kjøkkendommerne vurdere kokkenes samarbeid, faglighet og arbeidsformer som reduserer matsvinn og fremmer hygiene og matsikkerhet.
Deltakerne
Team Cap
Christian André Pettersen
Commis: Even S. Sørum
Coach: Rasmus J. Skoglund
Team MDK
Marius Dragsten Kjelsrud
Commis: Ingrid Løland
Coach: Sigurdur Rangarsson
Team Dalelv
Øyvind Bøe Dalelv
Commis: Tobias Gabrielsen
Coach: Håkon Solbakk
Team Bendi
Filip August Bendi
Commis: Eline Sofie Sunde
Coach: Sebastian Myhre
Team Werkland
Håvard Werkland
Commis: Runa Ailin Kvendseth
Coach: Thomas J. Borgan
Christian André Pettersen stiller igjen
Årets Kokk i 2017 ble Christian André Pettersen. Han fikk gull i Bocuse d’Or Europe og bronse i Bocuse d’Or-finalen. Målet var imidlertid gull. Nå stiller han igjen som finalist i Årets kokk, det nasjonale uttaket.