Godteridrikken fra de finske skoger

Mange liker smaken av god likør etter et solid måltid. Kanskje som følge til en avsluttende dessert. Hvis desserten bygger på multer, bør Lapponia Lakka være den opplagte følgesvenn.

Enkelte drikker smaker så godt at visse trendbevisste drikkere dermed avstår fra å drikke dem. Det er som om man mener at en trend-drikk må smake litt sært – og kanskje litt vondt – for å være trendy. Den må for all del ikke være lettdrikkelig. Litt som en IPA … har artikkelforfatteren hørt gjennom vinrankene – for å parafrasere et engelsk uttrykk.

Slik er det kanskje med multelikør. For det smaker skikkelig godt. Det finnes flere varianter, men Lapponia-varianten er verken for søt eller for stram. Den er akkurat så fyldig som den bør være, full av aroma som den er. Og multene følger deg en god stund, gjennom den lange ettersmaken. Er gjestene dine et panel trendnisser, er Lapponia Lakka kanskje ikke det du skal servere. Men hvis gjestemassen består av selvbevisste, trygge mennesker med sans for den gode smak, hører Lapponias multelikør absolutt hjemme mot avslutningen av et bedre etegilde.

Nordisk drikk

Multer er store og velsmakende bærfrukter som kun trives i nordlige strøk. Vi snakker Canada og Alaska, deler av Grønland, Nord-Irland og Skottland, store deler av Russland, i tillegg til de nordiske landene Norge, Sverige og Finland. Mens multer aldri har slått helt an i Nord-Amerika – til tross for det vidunderlige navnet «cloudberries», er det et yndet bær å sanke her i Norden. Multelikør som Lapponia Lakka er derfor å regne som nordisk lokalmat, og noe vi skal være stolte av å kunne servere til gjester fra fjernere strøk.

Villdrikk

Mellomtittelen antyder ingenting om hvordan du blir av å drikke Lapponia Lakka. Med sine 21 prosent er den en mild og god sterkvin, som på det meste bidrar til bedre humør. Villdrikk peker i stedet på det faktum at multer er villbær – fulle av vitaminer og mineraler som de er, og smaken varierer dermed i takt med naturens gang. Dermed vil også multelikøren få sitt særpreg, alt etter vekstvilkårene i plukkeåret, og fra tiden på året som de plukkes.

Under fremstilling blir multene badet i kornbasert, smakløs sprit. Og der bader de i alt fra to til seks måneder. Deretter blir passende, komplementære natursmaker lagt til, for å understreke multenes smaksmessige egenart.

Så hva kan vi bruke den til?

Som likør står selvsagt Lapponia Lakka svært så godt på egen fot. Sødmen er en fin kontrast til f.eks. en kopp espresso. Med sine fruktige smakshint av blant annet epler, kanel og honning, er den også god som base i artige cocktails. En hyperenkel variant er Fjellfinn, der du blander én del Lapponia med to deler vodka. Blander du Lapponia Lakka med vodka, triple sec, kremfløte, ananasjuice og limejuice får du – helt riktig – multecocktail!

Og, for å leke litt med den ovenfor nevnte kaffekontrasten: Hvorfor ikke mikse to deler Lapponia, to deler Finlandia vodka og ekstra tykk kremfløte med kaffe? Da får du Finlandia Coffee.

ANNONSE