Mange ønsker å grille sunnere – slik kan det gjøres

+
De aller fleste grønnsaker kan grilles. Grillingen gjør grønnsakene ekstra saftige, og gir dem en raffinert og nydelig smak.

Nordmenn griller mye pølser, hamburger og rødt kjøtt, og mindre av hvitt kjøtt, fisk og grønnsaker, men mange har et ønske om å grille sunnere enn de faktisk gjør.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

Ernæringsrådgiver i OFG, Iselin Bogstrand Sagen, tror ønsket om å spise mer fisk, grønnsaker og kylling skyldes at mange sitter på kunnskapen om at dette er matvarer som gjør godt for kroppen.

Særlig kvinner vil grille sunnere

– Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi spiser fisk 2–3 ganger i uken og 500 gram frukt og grønnsaker hver dag. Det virker som at mange vet hva som er bra for helsen, at vi gjerne ønsker å ta de gode valgene også når vi griller. Ønsket står imidlertid sterkest blant kvinner. Mange synes nok også det høres godt ut å variere grillmåltidene litt mer, de aller fleste av oss liker både grønnsaker, fisk og kylling.

Spiser godt med grønnsaker til grillmåltidet

De fleste spiser grønnsaker til grillmåltidet; hele 85 prosent har enten grønnsaker på grillen eller en salat eller noen grønnsaker ved siden av grillmaten. Salat er helt klart vinneren, hele 65 prosent serverte en grønn salat til grillmåltidet sist de grillet.

Skorter på matvarekunnskap og fantasi

29 prosent la grønnsaker på grillen sist de grillet, men enda flere ønsker å grille grønnsaker. Hele 71 prosent av kvinnene ønsker å ha grønnsaker på grillen. Hvorfor er spriket så stort?

– Jeg tror det skorter litt på både matvarekunnskap og fantasi. Men det trenger ikke være vanskelig eller komplisert, mener matfaglig rådgiver i OFG, Toril Gulbrandsen.

Enkle og gode tips

– Grillspyd er enkelt og godt og blir raskt ferdig. Tre på like store biter av paprika, sopp og løk på spydet, eller andre grønnsaker du måtte ha tilgjengelig. Pensle det med olje og legge det på grillen. En super måte å få brukt opp rester på. Jeg liker best å bruke stålspyd, så slipper jeg å ta meg tiden til å bløtlegge trespydene, sier Gulbrandsen.

– Et annet tips er grillet blomkål i skiver. Eller hva med hel spisspaprika? Fjern frøene, fyll den med fetaost og sleng den på grillen. Grillet hjertesalat er også noe du må prøve. Del hjertesalaten i to, pensle den med olje og grill i et par minutter. Strø på ristet kapers og ha over litt sitronsaft før servering. 

SMAKmagasinet har tidligere snakket med Gulbrandsen om grønnsaker på grillen.

– De aller fleste grønnsaker kan grilles. Grillingen fremhever smaken og gjør grønnsakene ekstra saftige, fortalte hun i den anledning.

Grønnsakene kan grilles hele, i skiver, i biter på spyd, eller pakket i folie.

– Jo flere grønnsaker du putter på grillen, desto mer fargerikt og fristende blir utvalget. Grønnsakene kan serveres både varme, lune og kalde. 

Få flere gode tips til hvordan du kan bruke grønnsaker på grillen.

ANNONSE