Gode og sunne sommermåltider med grillede grønnsaker

– De aller fleste grønnsaker kan grilles. Grillingen fremhever smaken og gjør grønnsakene ekstra saftige, forteller Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Det finnes mange gode grunner til å legge grønnsaker på grillen i sommer. Kort oppsummert gir det enkle, sunne og ikke minst velsmakende måltider du kan servere gjestene dine.

Massevis av muligheter

– Skiver av grønnsaker legges på direktevarme på grillen. Litt olje, sitron, salt og pepper er alt som skal til. Bare husk å snu grønnsakene ofte, sier Gulbrandsen.

For ekstra smak kan du gjerne tilsette hakkede urter, krydder eller revet ingefær.

Gulbrandsen forteller at sesongens grønnsaker popper opp av jorda på denne tiden av året.

– På løpende bånd kommer rabarbra, nykål, reddiker, salater i alle regnbuens farger, blomkål og brokkoli. Videre utover sommeren kommer de «tyngre» rotgrønnsakene og buntevarene.

– Jo flere grønnsaker du putter på grillen, desto mer fargerikt og fristende blir utvalget. Andre muligheter er squash, aubergine, søtpotet, fennikel, paprika, asparges og ulike sorter løk. Grønnsakene kan serveres både varme, lune og kalde, tilføyer Gulbrandsen.

Grønnsaker øker i popularitet

Både bær, frisk frukt og friske grønnsaker har hatt en god vekst i volum og verdi innen hotell- og restaurantsektoren i perioden 2013–2016. Og den aller beste utviklingen er det friske grønnsaker som har hatt. Rotgrønnsaker har hatt et oppsving de senere årene, og pastinakk og persillerot er to mindre kjente grønnsaker som opplevde en stor omsetningsvekst i fjor.

Grillspyd eller aluminiumsfolie

Et alternativ til å legge grønnsakene rett på grillen er å pakke dem inn i aluminiumsfolie som er penslet med olje eller smør. Lukk folien godt igjen og la pakkene stå på grillen i 10–12 minutter. Du kan eventuelt bruke en aluminiumsbakke, eller lage en form selv av aluminiumsfolie. Grillspyd er også et alternativ. Hvis du bruker trespyd, må du bare huske å legge dem i vann på forhånd så de ikke tar fyr.

Smakfullt tilbehør

Toril Gulbrandsen har flere forslag til velsmakende tilbehør.

– Hummus, tzatziki og hakkede valnøtter gjør seg veldig godt sammen med grillede grønnsaker. Andre forslag er svisker (gjerne surret i bacon), bananskiver med skall, sjampinjong, soltørkede tomater, kokt quinoa som kan strøs over grønnsakene, ertepuré med hvitløk, fetaost og fileter av appelsin. Det er kun fantasien som setter grenser! Du finner inspirasjon og en rekke oppskrifter på frukt.no.

ANNONSE