Festdrikker med futt – helt uten alkohol

+
Mocktails er som cocktails – bortsett fra at drinken er alkoholfri. Den kan drikkes av alle!

Jule- og nyttårssesongen byr på mang en festivitas, og tradisjonelt sett er alkohol en sentral ingrediens, enten som følge til mat eller som en forfriskning for seg selv. Samtidig er det stadig flere som av ulike grunner velger å drikke alkoholfritt, enten det er av og til, ofte eller alltid.

Som serveringssted har det blitt viktigere å kunne tilby et fullverdig utvalg av alkoholfrie alternativer, enten det er til øl, vin, cider eller cocktails.

Trendy blant de unge

Det er en internasjonal trend at alkoholfritt har fått økt popularitet. Dette gjelder særlig blant de unge, som har stor innflytelse når det gjelder forbrukertrender. Det har blitt snakket om en «edrutrend», og at alkoholbruken blant de unge har sunket siden 2000-tallet. 

Tidligere var alkoholfritt noe du drakk fordi du av ulike årsaker ikke kunne drikke alkohol; nå er tendensen at det i større grad er et aktivt valg. For eksempel kan du ønske ølsmaken, men ikke alkoholen. 

Også i Norge har det vært en økning i salget av alkoholfrie alternativer.

Utvalget vokser

Sammenlignet med mange andre land har Norge hatt et dårligere utvalg innen alkoholfritt. Men trender sprer seg, og utvalget er blitt større og kvaliteten bedre, også her. God mat fortjener drikke som står i stil, også når det er snakk om alkoholfritt.

Hos ASKO Servering finner du mange varelinjer i denne kategorien, ikke minst innen øl. Bryggeriene satser mer på alkoholfritt øl enn tidligere. Les om Bryggekompaniet Klokk & Co, som satser sterkt på alkoholfritt håndverksøl.

Det finnes i dag et godt utvalg av juice- og mostprodukter som kan erstatte vin som følge til mat. Prisbelønte Balholm er blant produsentene som lager alkoholfri gourmetdrikke. 

Du finner produktene på askoservering.no!

Mocktails – nesten som cocktails

Cocktails er populært i festsesongen som vi er inne i. Også disse kan gjøres alkoholfrie med et vellykket resultat.

«Mock» kan oversettes til «etterligning», og mocktails er som cocktails – bortsett fra at drinken er alkoholfri. Mocktails passer for alle! Mocktails er basert på fruktsaft eller fruktjuice, og blir gjerne servert med frukt, bær, urter og is – enkelt, godt og med uendelige variasjonsmuligheter.

Is i drinken

En vesentlig ingrediens i mange mocktails er isbiter eller knust is. Jack A. Stensland står bak selskapet Mr. Iceman, som leverer isbiter blant annet til det norske serveringsmarkedet. SMAKmagasinet snakket med Jack i 2016.

Mr. Iceman har mange mocktail-oppskrifter på sine nettsider. Prøv for eksempel en alkoholfri variant av de klassiske cocktailene Mojito, Tequila Sunrise og Strawberry Daiquiri. Oppskriftene finner du gjengitt nedenfor. 

Mocktail-varianter av klassikere 

Nojito

Mojitoens snillere slektning uten bivirkninger.

Ingredienser

  • 20 ferske mintblader
  • 1 lime, presset
  • 1 ss sukker
  • Knust is, f.eks. Mr. Iceman Crushed Ice
  • 1–2 dl Club Soda/sitronbrus

Slik gjør du

  • Skvis saften av en lime og bland med sukkeret i et høyt glass.
  • Knus mintbladene sammen med limesaften og sukker. Her trenger du ikke være sparsommelig med minten!
  • Tilsett is og hell i Club Soda – eller sitronbrus, om du vi vil ha en søtere drink.
  • Rør om et par ganger uten at all kullsyren forsvinner. Og vips: Smaken av sommer!

Elg i solnedgang

Den alkoholfrie fetteren til Tequila Sunrise.

Ingredienser

  • Isbiter, f.eks. Mr. Iceman Ice Cubes
  • 2 dl appelsinjuice
  • 0,5 dl solbærsirup

Slik gjør du

  • Ha isbiter i et glass og tilsett appelsinjuicen.
  • Fyll forsiktig opp med solbærsirupen for å få en fin fargeeffekt fra gul til oransje.
  • Pynt gjerne med en skive lime eller appelsin!

Drivers Daiquiri

Kjøre eller hente på fest?

Ingredienser

  • 5 dl limonade
  • 3 dl frosne jordbær
  • 3 dl knust is, f.eks. Mr. Iceman Crushed Ice

Sitronskiver eller mynteblader til pynt.

Slik gjør du

  • Ha alle ingrediensene unntatt pynten i blenderen og kjør på.
  • Kjør blenderen lenge nok til at alt får en skikkelig digg slush-konsistens. Når blenden er god, er allting godt.
  • Et lite triks er å bruke en skje sånn at man kan lage et skikkelig tårn i glasset!
  • Del et jordbær og pynt med noen friske mynteblader.

Denne artikkelen ble publisert for første gang i desember 2018.

ANNONSE