Veganer? Vegetarianer? Fleksitarianer? Hva er hva?

+
1. oktober er verdens vegetardag. Kan du forskjellen mellom ulike typer av vegetariansk kosthold?

Utvalget og interessen for vegetarisk mat øker stadig, men hva er egentlig forskjellen på en vegetarianer og en veganer? Og hvem kan kalle seg for fleksitarianer? For ikke å snakke om lakto-ovo-vegetarianer? Vi hjelper til med orienteringen i den grønne matjungelen!

Årsakene til den grønne bølgen er mange. Både dyrevelferd, miljø og bærekraft, helse og sunnhet og religiøs overbevisning kan ligge til grunn når mennesker velger et kosthold uten eller delvis uten animalske produkter. 

Det de alle har felles, er et plantebasert kosthold, helt uten kjøtt. De viktigste gruppene av matvarer i et slikt kosthold er kornprodukter, belgvekster, frukt, grønnsaker, frø og nøtter.

Les også: Det er enkelt å lage smakfull julemat uten kjøtt og fisk

Med følgende begrepsforklaringer, hjelper vi deg med å holde tunga rett i munnen i den vegetariske kostholdsjungelen:

Vegansk kosthold

Veganere spiser kun vegetabilske matvarer. Maten kan heller ikke ha vært behandlet eller fremstilt ved hjelp av animalske produkter. Et vegansk kosthold inngår gjerne i en enhetlig livsstil og filosofi, der man heller ikke bruker produkter som stammer fra dyr, deriblant skinn, pels, ull og silke. En undergruppe er raw-veganere, som spiser vegetabilsk råkost. Det vil si at maten ikke er oppvarmet over 48 grader, som skal forhindre at maten taper næringsstoffer. Man forsøker også å spise maten i en så naturlig form som mulig. 

Vegetariansk kosthold

Vegetarianere spiser konsekvent ikke kjøtt, fisk eller fugl. Egg og/eller meieriprodukter kan inngå i et vegetarisk kosthold, avhengig av om man er lakto-vegetarianer, ovo-vegetarianer eller lakto-ovo-vegetarianer.

Lakto-vegetariansk kosthold

Lakto-vegetarianere inkluderer melk og melkeprodukter.

Ovo-vegetarisk kosthold

Ovo-vegetarianere inkluderer egg.

Lakto-ovo-vegetariansk kosthold

Lakto-ovovegetarianere inkluderer melk, melkeprodukter og egg.

Pesketariansk kosthold

Ifølge Norsk Vegetarforening er det en utbredt misoppfatning at noen vegetarianere spiser fisk og annen sjømat. De som konsekvent ikke spiser kjøtt, men spiser både fisk, egg og melkeprodukter, har derimot et pesketarisk kosthold, og omtales som pesketarianere.

Fleksitarisk kosthold

Et konsept som «kjøttfri mandag» har bidratt til at stadig flere av oss velger bort kjøtt – samt fisk, melk og egg – innimellom eller så ofte som mulig. «Fleksitarianer» ble derfor kåret til et av årets nyord i 2016.

«Semi-vegetarianer» er et begrep som brukes om det samme, men nå spørs det om ikke fleksitarianer overtar. Språkrådet har iallfall tro på at begrepet slår røtter i språket.

Kilder: matprat.no, språkrådet.no, hepla.no, vegansamfunnet.no, veg-veg.no

Stort utvalg hos ASKO

ASKO Servering har fått et stort og spennende sortiment innen vegetarmat, og det kommer stadig nye produkter. Bli inspirert til å gjøre menyen litt grønnere!

Les også: Sjekk utvalget av kjøtterstatninger

ANNONSE