Frist gjestene med Mocktails på menyen!

- Noen ganger passer det ikke med alkohol i glasset, og da kan fargerike, fristende og friske Mocktails være et kjempegodt alternativ, sier Jack A. Stensland – også kalt Mr. Iceman! Jack har i løpet av 17 år bygget opp selskapet Mr. Iceman til å bli en betydelig leverandør av isbiter på det norske markedet. De senere årene har også selskapets eksport av isbiter til markeder som Sør-Korea og Italia hatt en fin utvikling.

Men hva er egentlig Mocktails og hvorfor er dette blitt så populært?

- Enkelt sagt er Mocktails en iskald alkoholfri drink basert på fruktsaft eller fruktjuice - gjerne servert sammen fruktbiter og masse is. Det er enkelt, det er godt, og det finnes uendelig mange varianter du kan lage, forteller Jack.

Sunne alternativer

- Det er flere grunner til at Mocktails er blitt svært populært mange steder. En av grunnene er rett og slett at det ikke alltid passer med alkoholholdige drikker. Da er fargerike og smakfulle Mocktails et godt alternativ til mineralvann. Mange steder er det slik at det er svært mye å velge mellom om du ønsker alkohol i glasset, men svært få muligheter om du velger noe annet. Derfor kan det være lønnsomt å satse litt sterkere på de alkoholfrie alternativene for å øke salget.

En annen årsak til at alkoholfrie alternativ som Mocktails øker, er at stadig flere gjester er opptatt av helse. Kanskje har de et treningsregime som ikke gir rom for alkohol i perioder, eller de går på en kur som ikke er forenlig med karbohydrat-innholdet i alkohol, sier Jack.

For alle

- En annen positiv ting med Mocktails er jo at det passer for alle! Hele familien kan kose seg med det samme i glasset. Akkurat det er et godt poeng når man er på en restaurant for å feire en familiebegivenhet.

For øvrig hadde jeg stor suksess med å rigge til en Mocktailbar på Midtstuen skole da de skulle lage et alkoholfritt arrangement for elevene. Det ble svært vellykket!

I garasjen

En vesentlig ingrediens i Mocktails er isbiter, noe som har vært Jacks spesialitet siden 1999, nærmere bestemt 26. juni dette året.

- Da startet jeg isbitfabrikk i fars garasje. Han synes det var en god idé, mor var nok litt mer skeptisk…

- Det var en varm sommer, og min tanke var at isbiter er noe de fleste går tomme for. Jeg fikk avtale om å teste ut isbit-leveranser i 3 måneder i noen storkiosker, og var kjempefornøyd! Men det gikk fryktelig tregt den første tiden, og tanken om at markedet ikke var modent for dette produktet streifet meg. Heldigvis var butikkene fornøyde med salget, og jeg fikk fortsette etter den første testperioden. Derfra har det bare gått oppover!

Restaurant-markedet

- Året etter etableringen, åpnet det seg en ny mulighet. Da hadde flere av de store stedene på Aker Brygge behov for å få tak i mer isbiter enn det de klarte å produsere selv. Dette var spesielt utfordrende på de «inneklemte» helligdagene hvor mange av restaurantene ikke hadde nok kapasitet. Det er jo ikke noe særlig å tilby drinker uten is, så her var det et marked! Etter hvert har stadig flere serveringsbedrifter blitt kunder - både fordi det er lettvint og fordi vi har isbiter av en høyere kvalitet med lenger holdbarhet enn det man klarer å produsere selv.

- Det må du forklare nærmere…

- Vi lager isen vår av filtrert vann som fryses under trykk. Det gir klare isbiter som hverken lukter eller smaker noe som helst. Produksjonsmetoden gir også mer kompakte isbiter som varer lenger. Isbiter som fryses i en vanlig fryser, inneholder ørsmå luftbobler som påvirker både klarhet og hardhet.

- Mange restauranter har egne isbitmaskiner. Hvordan vil du sammenligne produktene fra Mr. Iceman med det å bruke en isbitmaskin?

- Jeg vil ikke si et vondt ord om det å bruke isbitmaskin, men det er for mange en betydelig investering som krever jevnlig vedlikehold. I tillegg er det et hygiene-aspekt ved dette. Mange synes derfor det er enklere å bruke isbiter som tas rett ut av en pose, fremhever Jack.

Premium og isskulpturer

- Det siste produktet som er lansert av Mr. Iceman er «Ice Blocks». Hva er egentlig dette, og hvordan skiller dette seg fra vanlige isbiter?

- Dette er et produkt av ypperste klasse, kall det gjerne isbiter for de spesielle anledninger. Her er isbitene frosset under trykk i flere dager, noe som gir en ekstremt hard is. Skal du servere dine gjester noe utenom det vanlige, er det fint å ha et isbitprodukt som står til det.

- Og om jeg vil ha en flott is-skulptur til et arrangement, så leverer du det også?

- Ikke noe problem! Is-skulpturer har blitt et veldig fint tilleggsprodukt for oss de siste årene. Vi har jo utmerket tilgang på isblokker i alle mulige størrelser, og lager gjerne noe helt spesielt tilpasset kundenes ønsker. Det er bare å spørre, sier Jack A. Stensland.

Virgin Mary-Moctail

Ingredienser

MR ICEMAN ICE CUBES
¾ GL TOMATJUS
LITT TABASCO
1 SS WORCESTERSHIRE SAUS
1 KLYPE SORT PEPPER
1 SELLERISTANG
1 KVIST FERSK ROSMARIN

Slik gjør du

Fyll halvveis opp med isbiter, hell i tomatjus, Tabasco, Worcestershire saus og en klype sort pepper. Rør med en selleristang og pynt med litt rosmarin, så er det bare å lene seg tilbake og nyte

Flere Moctails-oppsrifter finner du på www.mriceman.com

Denne artikkelen er opprinnelig publisert på smakmagasinet.no i 2016.