Lokalmatprodusent med overnatting

På sørsiden av Randsfjorden, i historiske omgivelser i Jevnaker på Hadeland, ligger hotellet som har tatt lokalmatbegrepet på rammeste alvor.

– For oss er det viktig å koble matproduksjonen til ferdig rett på dekket bord. Det handler om å synliggjøre verdiskaping i flere ledd, sier Olav Lie Nilsen, hotelleier og bonde, og primus motor bak konseptet Thorbjørnrud Hotell.

Nytt og gammelt

Thorbjørnrud Hotell er en symbiose av nytt og gammelt, tradisjoner og nyskaping, kultur og virkelighet. Hotellet er satt sammen av en gammelromantisk praktbolig og konkret 1980-tallsrealisme.

– «Direktørboligen» var nettopp det; tjenestebolig helt frem til 1982, for direktøren på Hadeland glassverk. Det imponerende eksteriøret er egentlig avansert pynt fra 1911, som skjuler et «vanlig», og mye eldre våningshus…

Det tidligere Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund (nå en del av Fellesforbundet) kjøpte Thorbjørnrud i 1982, for å utvikle et kurs- og konferansested for egne medlemmer. Den 33 mål store tomten ble dermed åsted for et funksjonalistisk stykke arbeid signert arkitekt Alf Bastiansen (1930 - 2011). Det 82 rom store komplekset, finurlig koblet sammen med den originale Direktørboligen, ble med tiden åpnet for allmennheten, og i 2009 ble stedet solgt og overtatt av Olav Lie Nilsen, som hadde fungert som direktør siden 1998.

– Det var 14 dager før finanskrisen satte inn for alvor. Vi fikk en spennende start, for å si det slik!

Selvstendighetstanken

Thorbjørnrud Hotell er kjedeuavhengig, noe som gir stor frihet til å utvikle egen identitet.

– Vi valgte å bygge identiteten rundt begrepet lokalmat. Vi bestemte ganske enkelt at vi skulle bli best i Norge på lokalmat, og tilbakemeldingene så langt bekrefter at vi har kommet ganske nær, smiler hotelleier Lie Nilsen, som selv er utdannet kokk, i tillegg til å ha både hotellfag fra Sveits, mat og kulturstudier fra Universitetet i Bergen, og etnologistudier fra Universitetet i Oslo i kunnskapsbeltet.

Selve matproduksjonen er fordelt mellom hotellets eiendom og gården Øvre Kjekshus på Gran, som ligger 20 minutter unna hotellet. Det var Olav selv som i 2010 løftet Øvre Kjekshus fra forfall til storgård; en gård som i dag forsyner hotellet med kjøtt og melk. På hotelleiendommen dyrkes urter og grønnsaker, og osten ystes i det splitter nye ysteriet i svømmehallen!

– Dessuten varmer vi opp hotellet med ved fra egen skog, mens ysteriet kjøles med vann fra Randsfjorden. Det er viktig å utnytte ressursene en har rundt seg.

Og ressurser er det flust av på Jevnaker, følge Lie Nilsen. Flere av råvarene fra Øvre Kjekshus foredles hos lokale bedrifter. Når det gjelder kulturell foredling av kurs- og konferansegjester, er nevnte Hadeland glassverk fremdeles i sving, og et yndet besøksobjekt innimellom kurs og opplæring. Dessuten ligger Kistefos-Museet kun en 10-minutters biltur unna.

Anerkjennelse

– Da vi satte oss det nokså ambisiøse målet vårt, om å bli best på lokalmat, var et viktig strategisk mål å bli anerkjent innad i bransjen; blant kokkene. Det klarte vi. I dag er Thorbjørnrud like mye merkevare som hotell, noe som gjør det hele ekstra givende, avslutter Olav Lie Nilsen.

ANNONSE