Bénédictine D.O.M. – en gudedrikk med trøkk

Bénédictine D.O.M. er en fransk urtelikør med mye kraft og en smak av honning, rammet inn av en dramatisk historie.

De fleste likører ligger et sted mellom 25 og 35 prosent i alkoholstyrke. Bénédictine D.O.M. ligger på hele 40 prosent. Allerede her viser drikken sin egenart. Med sitt smaksbilde påvirket av urter, steinfrukter og eksotiske krydderier – samt honning – har den et stort potensial, både alene og som ingrediens.

Bénédictine har også en flott fortelling å by på. Benevnelsen D.O.M. peker ut retningen for hvor vi skal i historien. Bokstavene er en forkortelse for latinske Deo Optimo Maximo, som på norsk kan oversettes med «til Gud den beste og største».

Les om flere spennende drikker du ikke visste at du måtte ha:

Chartreuse: Eliksiren for et langt liv

Fra kloster til revolusjon

Vi skal nemlig helt tilbake til 1510, og besøke benediktinerklosteret i Fécamp i Normandie. Det var her, til lyden av hymnesang og bønn, at munken Dom Bernardo Vincelli satte seg fore å blande frem en styrkedrikk. Husk at livet var hardt ved senmiddelalderens klostre. Sommerstid startet dagen klokken halv fem, med alt fra bønn til tekstlesing til arbeid med å kopiere hellige tekster; alt etter hvilke oppgaver du fikk tildelt. Deretter var det messe. Så gjerne litt fysisk arbeid iblandet et og annet arbeidsmøte, før en ny messe ventet.

Så var det middag, før mer arbeid, og atter arbeid, frem til leggetid klokken åtte. Slik gikk nu dagan. Som oftest ble du vekket midt på natten også, for å delta i litt ekstra salmesang. Ikke rart at du slet med konsentrasjonen. Det var dette som Dom Bernardo Vincelli ville søke å bøte på. Med alkymistisk glød skred Vincelli til verket, og tryllet frem en drikk basert på 27 ulike lokale og eksotiske planter og urter.

Så effektiv, så velsmakende, og så populær ble Vincellis drikk, at den ble fremstilt ved klosteret helt frem til den franske revolusjonen, da klosteret i Fécamp ble angrepet. I siste liten klarte klosterets siste munk å rømme fra de revolusjonære horder. Slik fikk han også reddet en samling dyrebare manuskripter,
som han etter sigende overlot til en lokal familie.

Nytt, sekulært liv

74 år senere – i 1863 – oppdaget en etterkommer av denne familien – en handelsmann og kunstsamler ved navn Alexandre Le Grand – hvilken potensiell skatt familien her satt på. Innimellom alle manuskriptene fant han nemlig oppskriften til Dom Bernardo Vincellis mytiske likør. Etter år med prøving og feiling, og med god hjelp fra lokal kompetanse

på området, klarte han å gjenskape styrkedrikken fra det gamle klosteret. Ikke bare det: Le Grand klarte sågar å få tillatelse

Så var det middag, før mer arbeid, og atter arbeid, frem til leggetid klokken åtte. Slik gikk nu dagan. Som oftest ble du vekket midt på natten også, for å delta i litt ekstra salmesang. Ikke rart at du slet med konsentrasjonen.

potensiell skatt familien her satt på. Innimellom alle manuskriptene fant han nemlig oppskriften til Dom Bernardo Vincellis mytiske likør. Etter år med prøving og feiling, og med god hjelp fra lokal kompetanse på området, klarte han å gjenskape styrkedrikken fra det gamle klosteret. Ikke bare det: Le Grand klarte sågar å få tillatelse fra benediktinerordenens øverste ledelse i Roma – til å bruke både ordenens navn og våpenskjold på den gjenoppståtte drikken. Det var også Le Grand som føyet til benediktinernes motto Deo Optimo Maximo.

Legende

Hvor mye av denne historien som er sann, og hvor mye av den som er legende, skal være usagt. Ryktene sa allerede i 1860-årene at Alexandre Le Grand tok seg visse friheter. Men det spiller ingen rolle. Legenden kan du med god samvittighet servere, med et glimt i øyet og et glass Bénédictine eller fler, til det som vil bli fornøyde gjester.

Det som er helt sant, er at Bénédictine D.O.M. den dag i dag fremstilles inne i et palass – stilmessig halvt sengotisk, halvt renessanse – som Le Grand lot bygge i Fécamp, kun med dette formål for øyet.

Så hva kan vi bruke drikken til?

Bénédictine D.O.M. står, som nevnt, godt på egne ben. Men den gjør seg vel så godt som bærebjelke i en cocktail. Bénédictine, sammen med gin, kirsebærlikør, limejuice, sukkerlake og club soda, blir en farlig god Singapore Sling. Eller ganske enkelt bland Bénédictine med litt varm melk, og nyt resultatet.

ANNONSE