Drikken du ikke visste at du må ha

Etter at general Scipio Africanus erobret Carthago Nova fra karthagenerne i 209 fvt., tok det ikke lang tid før romerne oppdaget – og forbød – Liqvor Mirabilis, Licor 43s stamdrikk.

Licor 43 er navnet på en gyllengul spansk likør, med vaniljeduft og god fylde. Ikke så stor i Norge, men en vinner på verdensbasis. Produsenten Diego Zamora hevder den dag i dag at likøren er inspirert av eldgamle Liqvor Mirabilis; eventyrdrikken fra Carthago Nova.

Fristelser i Nybyen

Vi skal til Middelhavet denne gang, nærmere bestemt til regionen Murcia i den sørøstlige delen av dagens Spania. Året er 209 før vår tid. Stedet er Qart Hadash, som er punisk for Nybyen. Feltherre Hasdrubal grunnla byen for bare 18 år siden; derav navnet. Som havneby på en halvøy i en lagune nær Middelhavet har Qart Hadash strategisk betydning, både for handel og militære sysler. Stedet er med andre ord ganske fristende for herskere med trang til «lebensraum». Romerne klarer da heller ikke å holde fingrene av fatet særlig lenge. I månedsskiftet januar–februar kommer imperialistene seilende fra øst, under kommando av Scipio Africanus. Med sine snaue 30.000 mann er de nesten ti ganger fler enn Nybyens forsvarere. Utfallet er gitt, og karthagenernes skjebne grusom.

General Scipio døper Qart Hadash om til Carthago Nova, og etablerer seg med sin hær på sin nyerobrede halvøy.

Men så skjer det noe. Det romerske offiserskorpset oppdager at det finnes en «eventyrdrikk» i byen. De edle dråpene kalles Liqvor Mirabilis, og har en mindre heldig effekt på en hær som alltid skal være skjerpet og stridsklar. Liqvor Mirabilis var karthagenernes favorittdrikk, og Scipios menn er nå redde for at det også skal bli deres. Drikken blir straks forbudt; et forbud like effektivt som slike forbud pleier å være …

Tusenvis av år frem

Vi tidsreiser 2155 år frem, til 1946. Stedet er det samme, men heter nå Cartagena. De romerske herskerne er byttet ut med spanske. Og det er nå at herr Diego Zamora, sammen med bror, søster og svoger, kjøper et av byens destillerier. Målet er å gjenoppvekke den gamle eventyrdrikken Liqvor Mirabilis, hvis oppskrift skal ha blitt bevart. Hele 43 ingrediensene må til for å skape det som skal nå skal hete Licor 43.

Helt lik originalen blir etterkommeren dog ikke. Siden destillasjon ikke ble utviklet før i det 13. århundre – for å lyse opp en ellers mørk høymiddelalder – er det rimelig å anta at Liqvor Mirabilis var en gjæret drikk, gjennomtrukket av urter og krydderier. Litt som mjød kanskje.

Licor 43 derimot, blir en likør med 31 i alkoholprosent. Ingrediensliste og blandingsforhold forblir en dyp hemmelighet, men vi vet at både vanilje, sitrus og honning finnes blant råvarene.

Licor 43 blir en suksess, og det vesle destilleriet klarer faktisk å gjøre likøren til en verdensdrikk i løpet av få år. Bevisst markedsføring og tydelig grafisk identitet trekkes frem som forklaring, ved siden av et velsmakende produkt.

Så hva kan vi bruke drikken til?

Tre centiliter Licor 43 gjør en ellers god «Cuba Libre» til en sikker vinner. Litt Licor 43 sammen med pasjonsfrukt og Moët & Chandon Imperial Brut blir en farlig god «Golden Glamour». Er gjesten glad i kaffe, kan du bland tre centiliter Licor 43 i 12 centiliter varm kaffe, garnert med to spiseskjeer pisket krem. Dette ender i en Spanish Coffee 43.

Og har du science fiction-fantaster på besøk, bør du shake sammen Licor 43, blå curacao og helmelk. Da får du en futuristisk, blå-turkis drikk, som med fordel kan serveres i reagensrør. Litt tørris-basert wow-effekt er her ei å forakte.

ANNONSE