Balsam for kropp og sjel?

Riga Black Balsam er den latviske nasjonaldrikken som ble universalmiddel på danske seilskip. En kraftig naturdrikk hvis smak av flere omtales som... interessant.

Balsam er en velluktende saft av harpiks og eterisk olje, særlig fra balsamtreet, ifølge Bokmålsordboka. Hvorvidt Universitetet i Bergen og Språkrådet hadde Riga Black Balsam i tankene da definisjonen ble utformet, vet vi ikke. Men ett er sikkert: Riga Black heter Balsam nettopp på grunn av sin funksjon som legemiddel. Vel og merke i gamle dager. I dag er den kjent som en bittersøt likør, med alkoholprosent på 45.

Farmasøytbalsam

Det var i 1752 at den Riga-baserte farmasøyten Abraham Kunze skapte oppskriften til – og startet storproduksjon av – Riga Black Balsam. Som ren medisin, selvsagt. Den skulle virke både mot forkjølelse, dårlig fordøyelse og skavanker generelt. Og med en dose placebo virket den sikkert også etter hensikten.

Kunze ble imidlertid hetset i lokalpressen straks produktet ble lansert. Ikke på grunn av dårlig effekt, men med beskyldninger om tyveri. I Riga skulle det nemlig ha eksistert en tilsvarende balsamoppskrift fra århundret før, uten at Kunze hadde gitt denne sin fortjente kudos.

Uansett tyveri eller videreutvikling; Riga Black Balsam sitter på en imponerende ingrediensliste. Her snakker vi 24 ulike naturlige råstoff, blant dem både honning, blåbær, peppermynte, sort pepper, ingefær og muskatnøtt.

Legemiddel

Apropos legemiddel: Legenden vil ha det til at selveste Katarina den store av Russland fikk akutt mageonde under et av sine besøk til Latvia. Og at Kunzes «nygamle» balsam kurerte den berømte tsarina; i hvert fall for mageondet. Drikken skal dermed ha blitt et «must» bland de kongelige og keiserlige hoff Europa rundt, og Abraham Kunze fikk eksklusiv rett til å produsere sin balsam de neste 50 år.

Like interessant er det kanskje at Riga Black Balsam ble en «monsterhit» på danske Ærø. Den ble også anerkjent som universalmedisin av danske skipsleger. I det minste ombord på skutene som seilte på Østersjøen. Drikken – eller universalmedisinen – ble nyttet utvortes som innvortes; til alt fra sårrens til middel mot tømmermenn!

Handelsskip fra danske Marstal skal den dag i dag seile med en flaske Riga Black Balsam i medisinskapet, sånn for sikkerhets skyld.

Suksess og tap

Drøye hundre år etter Kunzes lansering gikk «medisindrikken» under navnet «The Real Kunze’s Riga Herbal Balsam», og skal ha vunnet en rekke priser både i Russland og internasjonalt. Oppskriften ble voktet med nidkjærhet, og kun brennerimesteren og hans to lærlinger kjente til det faktiske innholdet. Oppskriften forsvant imidlertid med den sovjetiske okkupasjonen i 1940. Den balsam verden har drukket siden siste verdenskrig, er derfor for en tro rekonstruksjon å regne.

Så hva kan du bruke drikken til?

I vårt kaffeelskende land kan en Espresso Martini være noe å by gjesten. Shake sammen et shot espresso, litt sirup, kaffelikør og 4 cl Riga Black Balsam. Hell i martiniglass og garner med et par kaffebønner. En helt annen versjon er Spritz, der du fyller et stort og rundt glass med is, og heller på litt Riga Black Balsam Currant, litt Prosecco og litt sodavann. Garner med appelsinbiter.

Kilde: Produsentens hjemmeside, Wikipedia

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE