Perlen på Pellestova

970 meter over havet finner vi Pellestova Hotell Hafjell. Siden 1946 har turgåere og skiløpere kommet hit for en kaffepause. Men det som én gang var en liten bu, er i dag et moderne fjellhotell med tre ulike restauranter. Her finnes det altså en passende kulinarisk opplevelse for alle, enten man søker en luksusopplevelse eller skal tilfredsstille kresne barneganer.

Det nyeste tilskuddet har fått navnet Slakteriet, og det var nettopp denne restauranten som lokket SMAKmagasinets reportere til høyfjellet en solfylt dag i mars.
– Vi åpnet restauranten i desember, og har fått helt fantastiske tilbakemeldinger. Så langt har vi faktisk ikke fått en eneste klage eller dårlig tilbakemelding, sier daglig leder Per Christian Nilseng før han banker i bordet. Kjøkkensjef Rubén Martínez og slakterisjef Hilde Sofie Aaløkken følger etter, og det samme gjør SMAKmagasinets delegater. Sånn for ordens skyld.

Norske råvarer i nytt perspektiv

Slakteriet kan ikke beskrives som noe annet enn en luksusrestaurant, med takhøye vinduer som gir en følelse av å sitte på fjellet, med skiløyper og turstier som går rett forbi.
– Vi begynte planleggingen av Slakteriet på sensommeren i fjor, og brukte hele høsten på å fastsette både konseptet og menyen. Stjernen i showet er norske råvarer, og vi prøver å samle det beste Norge har å by på, sier Rubén. – Matkultur har tradisjonelt sett ikke vært spesielt viktig i Norge, men vi ser at det er i endring. Norge har nemlig produkter med ekstremt høy kvalitet! Spesielt meieriproduktene – de er helt unike. Dette er også noe nordmenn selv begynner å oppdage, og da gjelder det å fortsette å vise frem hvor gode norske råvarer faktisk er. I tillegg er det viktig å respektere det norske kjøkkenet, samtidig som man setter det i et nytt perspektiv.

Rubén er spansk, men har bodd i Norge de siste seks årene. Han har jobbet på en rekke restauranter i både Spania og Norge, noen også med Michelin-stjerner.
– Jeg var imidlertid på utkikk etter noe nytt, for jeg ønsker alltid å utvikle meg og fortsette å lære nye ting. Det var da jeg fant Pellestova, og jeg ble forelsket i hele stedet, sier han. – Jeg har vært her siden desember 2022, og har altså fått vært med på å utvikle Slakteriet helt fra starten.

Kvalitet og kortreiste råvarer

Blant de 12 rettene på menyen finner man blant annet vilt som kommer fra fjellet rett utenfor døra.
– Vi har lenge servert egenskutte råvarer, og det var også dette som gjorde at vi så behovet for Slakteriet, sier Hilde Sofie. – Tidligere hadde vi dyrene i garasjen, og ordnet dem i à la carte-restauranten vår. Men vi trengte større plass for å kunne gjøre det ordentlig. Det var slik idéen om Slakteriet ble født, og derfra rullet snøballen videre.
– Man får en helt egen forståelse og respekt for råvarene man jobber med, når man får være med på hele reisen – helt fra jakten starter og til den ferdige retten ligger på tallerkenen, sier Per Christian. – Slik vet vi også nøyaktig hvor råvaren kommer fra, og kan servere retter som har en lokal historie.
– Vi sørger også for å utnytte hele dyret, slik at vi reduserer matsvinnet. For eksempel bruker vi bein og knokler til å koke kraft på, og har også brukt noe bein i serviset vi bruker her på Slakteriet, tillegger Rubén. – I tillegg fermenterer og preserverer vi en del mat, slik at vi kan bruke råvarene gjennom hele året. Bærekraft er viktig, og det er jo også en av grunnene til at vi bruker så mye lokal mat som mulig.

Luksusopplevelse

Slakteriet har åpent kjøkken, vedfyrt peis og en intim atmosfære, med en kapasitet på maks 26 gjester.
– Slakteriet er mer enn bare god mat og drikke; det er en hel opplevelse. Vi tar vare på hver eneste gjest fra sekundet de kommer inn døra til sekundet de drar. Hele opplevelsen tar mellom 2 og 3 timer. Slakteriet er definisjonen på fine dining, sier Rubén.
– Restauranten har jo et relativt høyt prisnivå, noe som også betyr at folk har høye forventninger. Det gjør oss ekstra stolte over at vi bare har fått positive tilbakemeldinger, sier Per Christian. – Vi er også veldig fornøyde med oppmøtet. På lørdager pleier det å være nesten fullt her, og innimellom er det også fullt på fredager. 

Så hva slags gjester er det som kommer til Slakteriet for å nyte en 12-retters smaksmeny?
– Det er hovedsakelig nordmenn som kommer til Pellestova, men vi får besøk av stadig flere internasjonale turister. Her på Slakteriet er det imidlertid primært folk som har hytter i nærheten, sier Hilde Sofie. – De fleste som kommer hit, har oppdaget oss fordi de har fått en anbefaling av noen de kjenner. Vi opplever ofte at folk kommer tilbake og tar med seg nye venner, som deretter tar med seg sine venner, og slik fortsetter det.

Ved siden av de 12 rettene tilbyr Slakteriet selvsagt også en vinpakke.
– Vi har en enorm vinkjeller. Vi har jo alltid hatt et fokus på å levere både god mat og god drikke. På hotellet har vi over 450 ulike vintyper, mens vi her på Slakteriet har mellom 200 og 300 hundre typer vin. Vi har faktisk ikke telt opp, sier Hilde Sofie og ler. – Vi har mye klassiske vintyper, men også en del fra nye og spennende produsenter.

Destinasjon Pellestova

I første etasje har Slakteriet en liten butikk, hvor de selger både egenproduserte produkter og produkter fra samarbeidspartnere i nærområdet.
– Vi har for eksempel et godt samarbeid med «Mat fra Øyerfjellet», og etter hvert vil vi også få inn flere av våre egne produkter, sier Hilde Sofie.
– Vi ser på Slakteriet som lekeplassen vår når det kommer til mat og opplevelser, samtidig som vi knytter det sammen med hele historien til Pellestova, tillegger Per Christian. – Ambisjonen vår er å få folk til å besøke Pellestova som destinasjon; ikke bare på grunn av Hafjell, men på grunn av det vi har å tilby. Vi har en helt unik historie, og alt gjøres med en liten twist. Derfor oppfordrer vi alle til å sette destinasjon Pellestova på agendaen!

ANNONSE