Er aspik på vei tilbake?

De fleste husker nok kabareten – geléretten som var et fast innslag på koldtbordet i konfirmasjoner, på julebord og i andre festlige lag. Den var gjerne fylt med hardkokte egg og reker, innimellom også fiskepudding i terninger, samt diverse kokte grønnsaker – gulrøtter, mais, grønne erter og kanskje hermetisert asparges. Ingrediensene ble dandert i brødformer eller formkakeformer, før det ble fylt opp med aspik, en gelé laget på kraft.

Kabaretene hadde sin storhetstid på 60- og 70-tallet, men levde i beste velgående til langt utpå 90-tallet. De siste tiårene har de imidlertid vært et sjeldent syn, og for mange kan det virker nesten uforståelig at retten overlevde så lenge som den gjorde. Men skal vi tro amerikanske trendeksperter, er aspiken nå på vei tilbake.

Aspikens historie

Å legge mat i gelé er ingen ny oppfinnelse. Mens noen hevder at tradisjonen dukket opp på 1200-tallet i Frankrike, er det andre som mener at den kan spores helt tilbake til 900-tallet i Arabia. I gastronomisk forstand ble imidlertid ikke retten stor før på 1700-tallet.

I Norge økte populariteten til aspik på 1930-tallet. Da var nemlig selskapsmaten vår sterkt inspirert av Frankrike og deres matskikker. Retten forble svært populær i mange tiår, men dukker sjelden opp på dagens koldtbord. I dag regnes kabareter og aspik som retromat. Og selv om det er vanlig at slik mat dukker opp i ny og ne, forblir den sjelden lenge på menyen.

Kabaretene tar over USA

Det finnes flere nyåpnede restauranter og serveringssteder i USA som spesialiserer seg på kabareter, og som jobber for at retroretten skal gjøre en comeback. De nye kabaretene minner imidlertid ikke om kabaret slik vi kjenner dem, men er snarere en ny vri på den tradisjonelle matretten.

På restaurantmenyene finner vi kabareter med gourmetingredienser – for eksempel hummer, snapperfisk og kyllinglår fra perlehøns. Flere restauranter bruker også en ny type aspik, for eksempel med smak av tang, som gjør det til en helt ny opplevelse. Vi er altså langt unna ihjelkokte grønnsaker, hardkokte egg og reker fra boks.

Ifølge restaurantene selv er kabaretrettene svært populære blant kundene, spesielt når de får vite at det kan ta opptil fem dager å lage aspiken fra bunn. Under pandemien har det blitt et større fokus på å utforske matretter som krever tid, noe som gjør disse rettene perfekte. Trendekspertene mener derfor at aspik er på vei tilbake. Men er vi egentlig klare for at kabareter skal gjøre en comeback?

ANNONSE