Amerikanske viner i vinden

Til tross for at klimaendringene utvilsomt er en negativ utvikling, bringer de også med seg enkelte fordeler. Slik som at større områder i USA plutselig er egnet for dyrking av vindruer. Resultatet? At amerikanske viner er i vinden som aldri før.

– Det er stadig mer populært med amerikanske viner, både privat og i serveringsmarkedet. Vi opplever at amerikanske viner generelt er svært godt mottatt av norske kunder, kan Tom Kristensen fra Haugen-Gruppen fortelle. Vi møter ham på en messe for amerikanske viner i Oslo, hvor han har med seg flere viner fra Francis Ford Coppola Winery. Og før du spør: Ja, dette er vin laget av nettopp den kjente filmregissøren.

– Stort potensial for amerikanske viner i Norge

Messen ble arrangert av American Chamber of Commerce in Norway. Vi møtte flere av de norske importørene av amerikanske viner. Heidi Stumo representerte VCT Norway, og hun hadde blant annet med seg viner fra Bonterra Organic Vineyards og 1000 Stories.
– Vi har opplevd en stor økning i popularitet bare de siste 3-4 årene. Vi ser at Cabernet Sauvignon er svært populær. Den trives godt i USA, og er også en utrolig god matvin. Amerikanske viner har endret seg ganske mye de siste årene. Det brukes for eksempel mindre sukker og vanilje enn det som pleide å være vanlig, forteller hun. – Jeg tror det er gode muligheter for amerikanske viner i det norske serveringsmarkedet. Fordelen med amerikanske viner sammenlignet med klassiske viner er for eksempel at man har større frihet til å prøve nye ting. Da kan man bruke klassiske druer på en litt «morsom» måte.

Vi snakket også med Linda Bergman fra Palmer Wines. Hun hadde med seg viner fra Tyler Winery i Santa Barbara. Dette er det kjøligste vinområdet i Santa Barbara, med mye sjøpreg og lang fuktsesong.
– Her produseres primært Pinot Noir og Chardonnay, hovedsakelig på franske fat. Tyler ser veldig til Burgund, og gjør en så god jobb at franskmennene ønsker å ha samarbeid med ham. Dette er rett og slett fordi man kan ha mer frihet i USA enn i Frankrike når det kommer til å lage litt nye viner, forklarer Bergman. – Tyler Winery er en veldig ettertraktet produsent, og har god dekning også i serveringsmarkedet.

Så hvorfor skal man velge amerikanske viner fremfor det mer klassiske?
– Amerikanske viner har gjerne et noe lavere alkoholinnhold, fordi vindruene dyrkes i et område som ikke er så altfor varmt. Det er vanlig med tidlig innhøsting, noe som også reduserer alkohol- og sukkernivået, samtidig som vinene får høyere syrlighet, blir lettere og friskere, og får en lysere farge, forklarer Bergman. – I tillegg er det en stor fordel at man kan leke seg litt mer. Dette er også viner som passer svært godt til mat, og som derfor er perfekt for serveringsmarkedet.

ANNONSE