Kjærlighet til råvaren

– Det er tøft at vi har så mange gode smaker i Norge, men folk er liksom ikke helt klar over hvor gode råvarer vi faktisk har, mener Kristoffer Evang, som sammen med kona Anne Marte driver ASK Spekehus på Jevnaker.

– Når du møter lokalmatprodusenter i Frankrike eller Italia – for å ta to av mange eksempler – så møter du også en sterk stolthet over nærområdene, og over hva nærområdene kan levere av spesielle råvarer med særegne smaker. Denne stoltheten har vi all grunn til å ha også i Norge, fortsetter Anne Marte. – Men vi må nok jobbe bevisst med det, siden vi ikke er særlig flinke til å vise frem råvarene vi faktisk har, og som hører hjemme i verdensklassen.

Norsk Italia

ASK Spekehus er fortellingen om to Oslo-baserte kunstnere – Anne Marte er skulptør og Kristoffer er portrettmaler – som slo til og kjøpte gårdsbruket til Anne Martes foreldre på Jevnaker. Med nytt bosted, landbruk på historisk grunn og kjærlighet til italiensk mat ble spiren sådd til det som i dag er en suksessfull italiensk-inspirert spekematprodusent, med fulle ordrelister og innkurven full av lovord.
– Vi har spist mye godt i Italia, og forsøker å gjenskape noe vi har opplevd på reise i form av ekte norsk spekemat laget etter Middelhavets tradisjoner.

Ren velferd og masse tid

– Det vi setter som premiss når vi jakter råvarer er kompromissløs kvalitet og ekte dyrevelferd. Det siste er det etisk riktige, og bidrar i høy grad til det første, forklarer Kristoffer. – Den renheten som vi da får, sørger vi for å beholde helt frem til ferdig produkt. Det betyr for eksempel forbud mot tilsetningsstoffer. Våre produkter er bare kjøtt, fett og urter. Vi vil mye heller hente frem smakene som ligger i råvarene enn å tilsette smak på kunstig vis.

Noe som også betyr tid. Mye tid. For spekemat skal jo modnes og tørkes. Som ASK var flinke til helt frem til ekte italiensk pølsemaker ble ansatt. Som umiddelbart slo fast at tørketiden på spekehuset var alt for kort – til tross for dobbel tørketid av bransjestandard. Så da ble ASK enda flinkere, og spekematen enda bedre.

Matskatt

Menys matskatt-konsept markedsføres nå også av ASKO Servering. Og her hører jo spekehusets spekemat naturlig hjemme.
– Synliggjøring av matskatter er utrolig viktig, og her gjør NorgesGruppen en god jobb for landbruket. Matskatt betyr både kvalitet og en god fortelling, noe som er spesielt viktig for serveringsmarkedet.

Hørte vi frossenpizza?

– Ja, er det ikke kult? humrer Kristoffer.

ASK-pizza er et samarbeid mellom Kraftgutta i nabolaget og ASK Spekehus. Sagt på en annen måte: Kraftgutta lager, steker og sjokkfryser pizza som er toppet med herligheter fra ASK. Og det har fungert, det også.
– De nye pizzaene våre – Slegge og Jåla – har virkelig slått til i dagligvare. Såpass at Kraftgutta tømte lageret vårt for salami. Derfor har det vært litt leveringsproblemer. Som egentlig også er litt luksusproblemer …

Slik kan det gå når suksess overgår forventninger. Derfor økes produksjonen så mye som mulig uten at kvaliteten settes på spill. For nå skal pizzaene til serveringsbransjen også.
– Vi har fått så mange forespørsler at vi bare må levere. Produktet er selvfølgelig ikke men for pizzarestauranter, men passer perfekt inn på steder – og eventer – der man ikke har mulighet til egen pizzaproduksjon, men som likevel ønsker å servere pizza som smaker som hjemmelaget.

ANNONSE