Den store skjenkebølgen og veksten i alkoholfrie alternativer

Norsk serveringsbransje opplever en interessant dobbelttrend: Flere aktører søker om skjenkebevilling, samtidig som etterspørselen etter alkoholfrie alternativer aldri har vært større.
Antall skjenkesteder med kommunal bevilling har mer enn tredoblet seg i løpet av de siste 30 årene, fra noe under 2 500 i 1980 til nærmere 8 500 i 2022. Mens det i 1980 var 111 kommuner uten skjenkesteder, var antallet i 2022 redusert til fem!
Parallelt med denne utviklingen har det vært en markant økning i etterspørselen etter alkoholfrie alternativer. Deler av privatmarkedet opplevde en økning i omsetningen av alkoholfrie produkter på nesten 20 prosent fra 2022 til 2023. Denne trenden gjenspeiles også i restaurantbransjen, hvor stadig flere spisesteder tilbyr alkoholfrie drikkepakker som et fullverdig alternativ til tradisjonelle vinmenyer. Slike drikkepakker kan for eksempel bygges rundt alkoholfri cider og eplemost eller de spennende produktene til LESKE.
Denne utviklingen skyldes ikke bare et mer helsebevisst publikum, men også et ønske om å inkludere gjester som av ulike grunner velger bort alkohol. Flere barer rapporterer om økende etterspørsel etter lavalkoholdrinker og alkoholfrie alternativer, noe som indikerer at den såkalte NOLO-trenden. I Storbritannia har «sebrastriping» blitt en greie, som betyr å halvere alkoholinntaket i løpet av kvelden ved å alternere mellom alkoholholdige og alkoholfrie drikkevarer.
Ikke lenger halvhjertet
For serveringsstedene betyr dette at de må balansere mellom å tilby spennende vin- og cocktailmenyer, samtidig som alkoholfrie alternativer ikke lenger kan være et halvhjertet tillegg. Mange utvikler nå avanserte mocktails og alkoholfrie drikkeparinger som kan måle seg med tradisjonelle drikkevalg.
Denne dobbelttrenden utfordrer tradisjonelle oppfatninger av hva en pub eller restaurantopplevelse innebærer – som igjen gir en ganske opplagt konklusjon: Det blir stadig viktigere for bransjen å tilpasse seg gjestenes varierte preferanser, enten det gjelder et bredt utvalg av alkoholholdige drikker eller innovative, alkoholfrie alternativer.
La deg inspirere
I samarbeid med Barkonsult har vi i SMAKmagasinet satt alkoholfrie drinker i system. Ta en titt på disse spennende drinkene: