Leskende fra LESKE

SMAKmagasinet møtte nylig Christian Stray-Jansen, som sammen med broren Alexander står bak selskapet LESKE AS. – Målet vårt er å skape et bredere og mer spennende utvalg av alkoholfri drikke for voksne, sier han. – Det er ikke nødvendigvis snakk om å være fullstendig avholds, men om å drikke med moderasjon. Litt på samme måte som vegetartrenden, hvor stadig flere velger å være fleksitarianere. Det trenger ikke være alt eller ingenting.

To av merkevarene Stray-Jansen hadde med seg, var Lyre’s og ALT. Mens førstnevnte gjenskaper populære brennevinstyper i alkoholfritt format, produserer sistnevnte alkoholfrie musserende viner. Det er brødreparet som står bak ALT. også.

Imiterende lyrehaler

Lyre’s er et australsk selskap som ble grunnlagt i 2019. Navnet kommer fra lyrehalen (engelsk lyrebird), en familie med sangfugler fra Sør-Australia som er mest kjent for å kunne imitere både naturlige og menneskeskapte lyder. Og imitering er nettopp det Lyre’s gjør; vi fikk smake på Lyre’s Italian Spritz, og dersom vi hadde blitt fortalt at den var en klassisk, alkoholholdig Spritz, hadde vi ikke stilt noen oppfølgingsspørsmål.
– Lyre’s er en suksesshistorie uten like. På under fire år har de blitt bestselgende i sin kategori, og produktene er populære både i bransjen og hos forbrukere, forteller Stray-Jansen. – For at brennevinserstatterne skal få litt ‘bite’, slik de alkoholholdige motstykkene har, brukes det blant annet krydder, urter og eik. Det tilfører en smakskompleksitet som minner om alkohol.

Stray-Jansen understreker at Lyre’s gir en fantastisk mulighet for mersalg.
– De fleste serveringssteder kan gjøre cocktailene de allerede har på menyen alkoholfrie ved å bytte ut brennevinet med samme mengde Lyre’s. Dette gjør at bartenderne ikke trenger å lære seg nye oppskrifter, serveringsstedene trenger ikke å kjøpe andre ingredienser spesifikt for de alkoholfrie drinkene og kundene får en sofistikert opplevelse. Enklere blir det faktisk ikke.

En ny bølge av alkoholfri vin

Som nevnt presenterer Stray-Jansen oss også for ALT.
– ALT. er altså en norsk produsent av alkoholfri og musserende vin som ikke går på kompromiss av verken smak eller opplevelse. De har en partner i Spania som dyrker de økologiske druene som brukes i vinen. Fokuset ligger på å bruke råvarer av høy kvalitet, og de bruker kun ekte smaker, forteller han. – Først lages vinen, og deretter går den gjennom en vakuumdestillering. Denne destilleringen gjør at man får fjernet alkoholen ved mye lavere temperaturer enn ved klassiske metoder, noe som gjør at både aroma og smak bevares. Sluttproduktene får dermed mye høyere kvalitet. Vakuumdestilleringen skiller rett og slett den ‘nye’ og ‘gamle’ bølgen av alkoholfri vin fra hverandre.

ALT. selges i Norge og i 7 andre markeder i verden, og har blitt svært godt tatt imot.
– Rosévinen fikk gullmedalje i International Wine & Spirit Competition (IWSC). Den fikk 98 av 100 mulige poeng, og er dermed rangert som verdens beste alkoholfrie vin, sier Stray-Jansen.

En av nyhetene ALT. nylig kom med, er småflasker med musserende for serveringsmarkedet.
– Mange i bransjen kvier seg litt for å kjøpe inn de store flaskene, fordi de ønsker å unngå svinn. Med flaskene på 20 cl unngår man dette problemet. Det er genialt, avslutter Stray-Jansen.

Både Lyre’s og ALT. kan kjøpes på askoservering.no.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE