Norske talenter klare for Global Young Chef og Global Pastry Chef Challenge 2025

Norge stiller sterkt i årets Global Young Chef Challenge og Global Pastry Chef Challenge, der verdens fremste kokketalenter møtes for å konkurrere på høyeste nivå. Trym Karlsen (22) og Martine Espeland (24) representerer Norge når de entrer konkurransekjøkkenet i Rimini, Italia, 15.–18. februar 2025. Her skal de kjempe mot de beste i sine kategorier for å sikre en plass i verdensfinalen i 2026.

Norge har hatt stor suksess i disse konkurransene de siste årene. Aron Espeland vant gull i Global Young Chef Challenge i 2022, og Andreas Enger Fjellheim gjentok bragden i 2024. I 2018 tok Aleksander Løkkeberg Vartdal bronse i Global Young Chef Challenge, mens Kåre Andre Hjartholm sikret bronse i Global Chef Challenge.

Global Young Chef Challenge – Jakten på fremtidens kokketalent 

Konkurransen søker unge kokker under 25 år som viser eksepsjonelle ferdigheter, kreativitet og teknisk dyktighet. Den beste unge kokken blir tildelt Hans Bueschkens Trophy, en pris oppkalt etter en tidligere Worldchefs-president som viet sin karriere til å fremme unge kokketalenter. 

Norges kandidat er Trym Karlsen, 22 år gammel fra Sørumsand. Han er medlem av De Norske Kokkelandslagene og jobber til daglig på Restaurant Haapolati i Oslo. Trym har allerede bygget opp solid konkurranseerfaring og er klar for å kjempe om en plass i verdensfinalen.
– I praksis kjemper jeg mot Sverige og Island om den «nordiske billetten» videre til verdensfinalen neste år, siden kun ett lag fra henholdsvis Nord-, Mellom- og Sør-Europa slipper videre til finalen, sier Trym til SMAKmagasinet. – Jeg går for å vinne. Det er det som er det kuleste!

– Dette er første gang at jeg konkurrerer selv i en så stor konkurranse. Tidligere har jeg vært del av teamet til andre kokker. Denne gang er det jeg som har et team som jeg skal lede. Det blir kjempespennende!

Global Pastry Chef Challenge – Konditorkunst på høyeste nivå

Denne konkurransen, ofte omtalt som «crème de la crème» innen pastry, utfordrer deltakerne til å skape desserter av ypperste kvalitet. Konkurransen krever eksepsjonell teknikk, kreativitet og en presentasjon som appellerer til alle fem sansene.

Norges kandidat er Martine Espeland, 24 år gammel fra Bryne. Hun er medlem av De Norske Kokkelandslagene og jobber til daglig på Michaels i Oslo. I konkurransen har hun med seg Julia Gundersen som commis. Martine blir den første norske deltakeren i denne kategorien siden Henrik Falkensten deltok i 2017.

Norske Kokkers Landsforening støtter sine talenter

– Her er det viktigst for Trym og Martine å fokusere på å vinne sin region, forteller Espen A. Wasenius til SMAKmagasinet. – Norske Kokkers Landsforening er imponert over engasjementet, dedikasjonen og perfeksjonen Trym og Martine viser i sitt arbeid. Begge har høstet verdifull erfaring fra kokkekonkurranser og hentet inspirasjon gjennom De Norske Kokkelandslagene og nasjonale mesterskap.

– Vi er trygge på at vi her har to sterke kandidater som er både motiverte og kompetente til å levere topp resultater!

Global Chef Challenge – Verdens beste kokker konkurrerer

Global Chef Challenge er en av verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranser, hvor toppkokker konkurrerer i fire kategorier. Kvalifisering skjer gjennom syv regionale semifinaler i 2025, og vinnerne møtes til den store finalen under Worldchefs Congress & Expo i Newport, Wales, mai 2026.

Norge deltar ikke i Global Chef Challenge i år, men har tidligere gjort det svært godt i konkurransen, blant annet med bronse til Kåre Andre Hjartholm i 2018.

Norge stiller med to sterke kandidater i Global Young Chef Challenge og Global Pastry Chef Challenge 2025 – SMAKmagasinet ønsker Trym og Martine lykke til!

ANNONSE