– Jobben er sykt kul

– Jeg trives best når det er skikkelig trøkk og høy puls. Det er da det er gøy, og det er da du virkelig blir kjent med deg selv, sier Trym Karlsen, kokk og soussjef på restauranten Happolati på St. Olavs plass i Oslo.

Trym Karlsen er en av neste generasjons store kokkehåp her til lands. Etter læretiden hos de kulinariske enerne Eirik Lillebø, Jørn Lie og Christer Rødseth på Vaaghals har han allerede rukket å bli soussjef på det asiatisk-inspirerte spisestedet Happolati, i en alder av unge 21!
– Før jeg flyttet til Oslo, pendlet jeg hit fra Sørumsand hver arbeidsdag. Da pleide jeg å titte litt på folka rundt meg på toget, morgentrøtte og … mindre blide. De kan ikke like det de jobber med noe særlig, tenkte jeg. Det minnet meg på hvor heldig jeg er som kan leve av noe som jeg trives så totalt med. Jeg gleder meg til hver eneste dag på jobben, for da vet jeg at jeg skal få herje på kjøkkenet sammen med kule kolleger, og få lage digg mat til helt ukjente mennesker. Det blir ikke bedre enn det.

Arvelig belastet?

Tryms far heter Tomas E. Karlsen – et kjent navn i bransjen, etter mange år i Mills og deretter Unil+, samt aktivt NKL-medlem.
– Om jeg har blitt presset inn i bransjen? Ikke i det hele tatt. Men jeg har jo fått noen hint, da. Hvis det var karneval på barneskolen eller noe sånt, så ble jeg alltid sendt hjemmefra utkledd som kokk, for å si det sånn. Men jeg lover at jeg har valgt yrkesvei av helt fri vilje, ler Trym.

Elsker mennesker

– Jeg er nysgjerrig som person, og veldig glad i å ha mennesker rundt meg. Det er en fordel i en jobb som min. Kanskje en forutsetning, til og med? Uansett så er det lite som slår opplevelsen av å gjøre noe fint for andre gjennom mat. Når du virkelig leverer, og gjestene er mer enn godt fornøyde med det de spiser, så får du et skikkelig kick. Fantastisk følelse.

Tempo

Siden Trym trives best når det er skikkelig trøkk og høy puls, så trives han – naturlig nok – med å konkurrere. Tidlig deltok han på ASKO Servering Oslo- og Akershus-cup, som ledet til ASKO Servering Norgescup i Stavanger. Og i fjor høst deltok han i konkurransen Årets kokk, på laget til Aron Espeland. Og så har han vært med i kokke-OL!
– Så mange dyktige fagfolk på samme lag … Vanvittig opplevelse. Korte netter, lange dager, supre mennesker. Kjempegøy.

Rolige ukedager, hektiske helger

«Hjemme» på Happolati byr hverdagene på en rolig gjestemiks av forretningsfolk og faste gjester.
– Men i helgene er det helt umulig å vite hva som skjer. Det er da du virkelig må prestere. Da er det lurt å ha noen smarte triks på lur, og gode folk som du fungerer sømløst sammen med. Og hvis du vet at du bør lage akkurat den spesielle sausen for å spisse en rett, men du er litt usikker på hvordan – så er det bare å kontakte en kollega, uansett hvor, uansett kjøkken. Du får alltid hjelp. Fordi det er bra mennesker som jobber i bransjen.