Er dette verdens sunneste grønnsak?
Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA er det kun én grønnsak som har en næringstetthetsverdi på 100 av 100, og som dermed er blitt kåret til verdens sunneste grønnsak. Dette er brønnkarse.
‘Næringstetthetsverdi’ er en metode for å måle hvor mye næringsstoffer en matvare inneholder i forhold til kaloriinnholdet. Slike næringsstoffer kan blant annet være vitaminer, mineraler og antioksidanter. Matvarer med høy næringstetthet gir mye næring per kalori, og er dermed ideelle for et sunt kosthold. Matvarer med lav næringstetthet inneholder derimot lite næring per kalori, og inneholder gjerne såkalte «tomme» kalorier – slik som for eksempel sukker.
Brønnkarsen har altså fått en perfekt score på tetthetsverdien. Den er imidlertid langt ifra den eneste sunne grønnsaken vi har; de neste plassene er kapret av kinakål (91,99 poeng), mangold/bladbete (89,27 poeng), rødbetblader (87,08) og spinat (86,43). Alle disse vekstene bør derfor inngå i et sunt og variert kosthold, og kan med fordel inkorporeres på menyen.
Hva er egentlig brønnkarse?
Brønnkarse er en semi-akvatisk blomstrende plante som vokser i grunt vann eller fuktig jord, og som kan dyrkes hydroponisk året rundt. Den er en grønnsak i korsblomstfamilien, og er altså i slekt med blant annet brokkoli, blomkål, kinakål og ruccola.
Brønnkarse inneholder enkelte forbindelser som har vært knyttet til lavere risiko for kreft, blant annet 3,3’-diindolylmetan (DIM) og sulforafan, hvor førstnevnte også selges som kosttilskudd på grunn av de positive helseegenskapene. Brønnkarsen er i tillegg svært rik på andre næringsstoffer, slik som for eksempel Vitamin K. Det eneste «negative» er at planten ikke har et like høyt innhold av fiber som andre grønnsaker i korsblomstfamilien; brokkoli inneholder for eksempel 5 ganger så mye fiber som brønnkarse. Til tross for at brønnkarsen regnes som verdens sunneste grønnsak, betyr altså dette at den ikke er den eneste korsblomstgrønnsaken man bør spise.
Slik bruker man brønnkarse på menyen
Brønnkarse kan brukes både rå og behandlet, noe som gir den et bredt bruksområde. Den har en skarp og krydret smaksprofil som kan minne om ruccola og sennepsblader. Samtidig har grønnsaken en frisk og noe bitter undertone som balanseres av en mild sødme, spesielt i yngre blader. Ung brønnkarse passer derfor ypperlig i blant annet salater, eller som topping på kjøtt, pizza og supper.
Moden brønnkarse er derimot ideell for matlaging, og kan gjerne brukes i både supper, puréer og pesto, ettersom den har en sterkere og mer pepret smaksprofil enn de yngre bladene. Brønnkarse er altså en allsidig grønnsak som med fordel kan inkorporeres i både forretter, hovedretter og som tilbehør.
Kilde: cdc.gov