En hydroponi av muligheter

33 meter under Londons gater ligger en bondegård. Eller nesten, da. Ingen kyr eller griser, men til gjengjeld et hav av bladgrønnsaker. Bedriften Growing Underground har byttet ut solen med LED, og grønnsakene ser ut til å trives. Vi snakker hydroponisk jordbruk!

Hydroponisk jordbruk er en form for landbruk som bruker vann som en erstatning for jord for å dyrke planter. Plantefrøene plasseres i næringsløsninger som er satt opp i et hydroponisk system: et nettverk av rør som sirkulerer vann og næringsstoffer.

Hydroponisk jordbruk kan utføres både utendørs og innendørs, og det har vist seg å være et effektivt og bærekraftig alternativ til tradisjonelt jordbruk, fordi avlingene blir større, vannforbruket lavere, pluss stålkontroll på næringsstoffene.

Renessanse

Intet nytt under solen, heter det. Eller kanskje vi skal si LED-lyset?

Uansett: ideene bak hydroponi er gamle og gode. Selveste rikskansler Francis Bacon skal ha beskrevet et grunnriss av teknologien helt tilbake i 1627, i naturhistorieboka Sylva Sylvarum. Og ved nevnte århundres slutt publiserte altmulig-vitenskapsmannen John Woodward et eksperiment der han hadde dyrket grønnmynte ved hjelp av hydroponi.

Teknikken er altså velprøvd, men skulle man dyrke innendørs – eller i solfattige områder – har man inntil nylig vært avhengig av energikrevende kunstig belysning. Men så kom altså LED-lyset, og alt ble snudd på hodet.

Plassbesparing

Et av hovedargumentene til Steven Dring og Richard Ballard, menneskene bak Growing Underground – for hydroponisk jordbruk – er at teknikken sparer plass. I en overfylt verdensmetropol som London er det ikke bare-bare å plante grønnsaker på bakkeplan. Til det er kvadratmeterprisen for høy. 33 meter lenger ned derimot, er grønnsaksplantene stablet i etasjer, med 25 centimeters mellomrom. LED-lysene legges mellom hver etasje, slik at hvert nivå får sin egen «sol». Slik klarer Growing Underground å produsere 20.000 kilo med bladgrønnsaker – hvert år – på kun 550 kvadratmeter. Spennende!

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE