Trendord som det er greit å få med seg

Stadig flere gjester blir sober-curious. Kanskje er de også set-jettere på jakt etter en Tom Cruise-lokasjon? Eller kanskje bruker de byen til workation?

Norsk språk har «alltid» vært fullt av engelske uttrykk, og trenden kommer neppe til å gi seg med det første. Særlig ikke når nykonstruerte engelske ord blir bransjebegreper.

Sober-curious

Det er lenge siden alkoholfritt ble kult, og dette skiftet i gjesters preferanser har antagelig kommet for å bli. Stadig flere er ganske enkelt sober-curious. Begrepet skal første gang ha dukket opp som en tittel, på Ruby Warringtons bok fra 2019. Er du sober-curious, er du rett og slett nysgjerrig på hvordan det er å leve helt  – eller nesten helt – uten alkohol, uten at nysgjerrigheten bygger på religiøse krav eller ordre fra fastlegen.

Set-jetting

Dette nesten-morsomme ordspillet på jetsetting handler om å oppsøke steder med popkulturelle referanser. Som for eksempel når «Ringenes herre»-nerder drar til New Zealand, eller da detektiv-nerder i tidligere tider besøkte Baker Street 221B i London.

Nå var nok Preikestolen i Rogaland kjent lenge før Tom Cruise herjet der i 2017, men man skal ikke se bort fra at en og annen turist i ettertid har blitt påvirket av Mission: Impossible 6 – selv om Preikestolen i filmen ligger i Kashmir i India …

Workation

Helt riktig: En miks av ordene «work» og «vacation». Eller jobbferie. Men ordet sikter ikke nødvendigvis til medarbeideren som aldri klarer å ta seg fri. Det handler mer om å bevisst oppsøke spennende reisemål med bredbånd, slik at man kan jobbe «som vanlig» – men på uvanlige steder. Skal visstnok gjøre underverker for kreativiteten. Visit Norway har pekt ut et par steder i heimlandet som gjør seg for workation.

Coolcation

Det gikk hett for seg i Spania i sommer. Ikke bare ble turister skutt med vann, men temperaturene i mange sydeuropeiske land ble til tider uutholdelige. Dette gjorde plutselig Norden og Norge til yndede reisemål. Turistene kom til oss rett og slett for å kjøle seg ned. Coolcation kan bli en skikkelig vekstnæring, og i Bergen har De Bergenske allerede etablert seg som kjølig leverandør.

ANNONSE