Hvorfor smaker mat bedre når den spises utendørs?

Har du noen gang lurt på hvorfor den samme matpakken smaker bedre ute i skogen enn den gjør hjemme? Det virker kanskje merkelig – det er tross alt den samme maten! – men det finnes en logisk forklaring på det.

Kort forklart smaker vi med alle sansene våre. Det er altså mange faktorer som påvirker smaksoppfatningen vår, inkludert faktorer som ikke har noe med selve maten å gjøre. For eksempel gjør tungt bestikk at mat smaker bedre, mens plastbestikk gjør det motsatte. Også serviset påvirker smakssansene våre, både når det kommer til materiale, farge og størrelse; for eksempel smaker en dessert servert på hvite, runde tallerkener søtere enn den samme desserten servert på mørke, firkantede tallerkener. Men det stopper ikke der – også lukt, lyder og omgivelsen påvirker smaksopplevelsen.

God stemning gir bedre mat

De fleste har nok opplevd at mat smaker mindre når man er forkjølet og tett i nesa. Dette er fordi luktesansen er svært viktig for smaksopplevelsen; faktisk utgjør lukt omtrent 80 prosent av smakssansen. Det betyr at luften rundt oss har stor innvirkning på hvordan maten smaker.

Når man er ute i naturen, er man også omringet av frisk luft. Og siden de fleste opplever lukten av skog og natur som noe positivt, blir også smaksopplevelsen påvirket i positiv retning når man spiser mat ute. Dersom man i tillegg har vært ute og gått tur, vil man gjerne være ekstra sulten – noe som også bidrar til at maten smaker bedre.

Men smaksopplevelsen blir ikke bare påvirket av luktesansen. Også lyd påvirker hvordan maten smaker. Er du ute i skogen, og du hører bålet knitre og fugler synge, vil dette gjøre noe med stemningen og atmosfæren. Resultatet blir at maten smaker bedre, rett og slett fordi det koselige miljøet vekker appetitten.

De samme faktorene påvirker måltidsopplevelsen i en restaurant. Gode lukter, riktig lydbilde og koselig stemning – i tillegg til riktig valg av bestikk og servise – bidrar til å heve smaksopplevelsen. Dette er derfor noe serveringssteder med fordel kan tenke på når de syr sammen spiseopplevelser for kundene sine.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.