Slik steamer du plantebasert melk

Stadig flere forbrukere ønsker å spise så plantebasert som mulig. Dersom man serverer kaffe, er det derfor viktig å kunne tilby alternativer til kumelk.

En utfordring kan imidlertid være når man skal lage en espressobasert drikk, slik som kaffe latte eller cappuccino; siden plantebasert melk oppfører seg annerledes enn kumelk, kan det være vanskelig å få til en god steam. Følger du disse tipsene, er du imidlertid godt på vei.

Bruk «barista»-versjon

Noe av det første du bør sørge for, er at du går til innkjøp av plantebasert melk som er spesialberegnet for å steames. Dette er nemlig melkealternativer som er tilsatt stabilisatorer, som skal sørge for at melken ikke skiller seg når den kommer i kontakt med kaffen. Disse er gjerne merket med «barista».

Ellers kan det være fornuftig å velge en plantemelk med så høyt fettinnhold som mulig, ettersom de vil få en bedre kvalitet på skummet. 

Havremelk

Havremelk er en av de mest populære plantebaserte melkealternativene som finnes, og mange ønsker å bruke nettopp havremelk i kaffen sin. Denne melken har imidlertid et lavere proteininnhold enn kumelk, og krever derfor lengre tid på å bli steamet ordentlig. For å få en bedre tekstur på skummet, bør du inkorporere mer luft når du begynner steamingen.

Skal du lage lattekunst med havremelk, anbefales det å la melken hvile i 30–45 sekunder før du lager kunsten. Dette gir nemlig skummet tid til å stabilisere seg, og gir et jevnere resultat. Det er også anbefalt å helle ganske raskt.

Soyamelk

Soyamelk har et høyt proteininnhold, og er derfor enkel å steame. Soyamelken steames imidlertid dobbelt så raskt som kumelk, og du bør derfor unngå å inkorporere ekstra luft under steamingen, ettersom du da vil kunne ende opp med altfor mye skum.

Skal du lage lattekunst, bør du bruke den såkalte teknikken «bang and swirl». Dette innebærer å dunke melkepitcheren forsiktig i benken, slik at eventuelle store bobler knuses, og deretter ‘swirle’ på muggen for å blande melken. Dette gjør at skummet får en jevn tekstur. Ta deg også god tid når du lager selve lattekunsten.

Kokosmelk

Kokosmelk har et lavt proteininnhold, og kan derfor være vanskelig å steame ordentlig. Det viktigste å tenke på når du skal steame kokosmelk, er at melken ikke må varmes opp til over 55ºC. Til sammenligning er optimal temperatur for kumelk på mellom 65º og 72ºC. Blir kokosmelken for varm, vil den bli tykk og stiv, og skummet vil forsvinne raskt. Steames melken på riktig måte, vil den imidlertid få en tykk og fin tekstur, takket være det høye sukkerinnholdet.

Kokosmelken får ganske store bobler i skummet. Skal du lage lattekunst med kokosmelk, anbefales det derfor å bruke «bang and swirl»-teknikken i enda større grad enn ved soyamelk.

Mandelmelk

Også mandelmelk har et lavt proteininnhold. Den bør derfor heller ikke varmes opp til over 55ºC. For at skummet skal bli fyldigere og mykere, bør du inkorporere mer luft i begynnelsen av steamingen.

Skal du lage lattekunst med mandelmelk, bør du gjøre dette så fort som mulig. Skummet forsvinner nemlig relativt raskt. Bruk «bang and swirl»-teknikken, men ikke i fullt like stor grad som med kokosmelken. Mandelmelk har en tynnere konsistens enn de andre melkealternativene, så du bør helle kontrollert for å unngå søl.

Interessert i kaffe? Les mer på kaffegeek.no!

ANNONSE