Enkelt, raskt og godt med kvalitetsprodukter fra Troll Salmon

– Jeg har stor tro på at vår varmrøkte laks har et stort potensial i serveringsmarkedet! Rett og slett fordi det er et smakfullt produkt som kan brukes på mange ulike måter. Det passer både til buffeter, til pasta eller i en salat – for å nevne noe, sier Birk S. Iversen hos familiebedriften Troll Salmon.

Selskapet er kjent for røkt laks og ørret i ulike varianter, bl.a. også varmrøkt som Birk gjerne fremhever. Og selvsagt må vi nevne gravlaksen som også produseres ved selskapets anlegg i Vestby.
– For mange er gravlaks et sommerprodukt, men det passer også utmerket på menyen andre deler av året. Se bare på hvor stort dette er i vårt naboland Sverige, fremhever Birk.

Fra Engelsviken til Vestby

Troll Salmon ble etablert i Engelsviken avArve J. Iversen i 1987. 
– Målet var å koble tradisjonelle prosesser med moderne produksjons- og pakkemetoder hentet fra andre næringsmiddelbransjer for å utvikle produkter av høy kvalitet. De første årene var eksport den viktigste kanalen for oss. Vi eksporterte produktene våre både til USA, Japan, Mexico og mange europeiske markeder. I 2006 startet vi satsingen på det norske dagligvaremarkedet ved siden av å eksportere produktene våre, og det var en vellykket strategi. Vi hadde da egen distribusjon av varene våre, men vi vokste etter hvert så mye at det ble nødvendig å finne andre løsninger. I 2015 var det derfor hensiktsmessig å starte distribusjonen gjennom ASKO, noe som også ga oss adgang til serveringsmarkedet, forteller Birk.
– Veksten gjorde det etter hvert også nødvendig å investere i nye produksjonslokaler. Lokalene i Engelsviken ble for små for videre vekst, og i stede for å bygge ut og modernisere disse, valgte vi å investere i et helt nytt og topp moderne anlegg i Vestby. Planleggingsarbeidet startet i 2018, og 1. februar 2020 kunne vi flytte inn i de nye lokalene. Det var rett før pandemien, og ikke et ideelt tidspunkt, men vi var ikke alene om å ha utfordringer denne perioden. Heldigvis var salget på dagligvare bra, og kompenserte noe for nedgangen i volum i serveringsmarkedet.

Superior

– Troll Salmon har hele tiden satset på å benytte råvarer av topp kvalitet. All fisk er av såkalt Superior kvalitet, og det meste av det vi mottar for bearbeiding er fileter. Fordi råvarene er av så god kvalitet, er vi opptatt av at smaken ikke skal dempes av for mye salting eller røking. Derfor har vi et relativt lavt saltinnhold i produktene våre, og vi etterstreber en mild og aromatisk røyksmak på det vi lager. Dette er også i tiden i forhold til hva mange sluttbrukere etterspør. Stadig flere er opptatt av å ikke få i seg for mye salt. Det tar vi hensyn til i produksjonen vår, understreker Birk.

Røkt laks skal vi ha!

Birk legger ikke skjul på at råvaresituasjonen for Troll Salmon og andre produsenter til tider kan være krevende. Prisen på mange innsatsfaktorer i produksjonen har økt betydelig.
– Behovet for fisk er stor, og dette er jo en internasjonal råvare hvor prisene bestemmes av etterspørselen globalt. Til tross for dette er vi fornøyd med omsetningen for vår del. Røkt fisk av god kvalitet vil det alltid være et marked for, ikke minst i serveringsmarkedet, mener Birk S. Iversen.

Ønsker du å finne ut mer om sortimentet fra Troll Salmon som er tilgjengelig hos ASKO Servering, finner du en oversikt her.