Kaffekoppens materiale påvirker kaffesmaken

Det er mange faktorer å ta hensyn til når man skal servere kaffe. Det er blant annet viktig å bruke kaffebønner av høy kvalitet, kverne kaffen til riktig malingsgrad og ikke minst skal selve bryggingen være forseggjort. Dersom alt er gjort korrekt, vil man kunne få tilnærmet perfekt kaffe. Da er det dumt å servere kaffen i en kopp som ødelegger opplevelsen. Kaffekoppens materiale påvirker nemlig kaffesmaken i stor grad.

Alle vet at ulike materialer har ulike egenskaper; det er ingen hemmelighet at glass, metall og plast oppfører seg forskjellig. Mens noen materialer gir fra seg uønsket smak, er andre materialer uegnet for å holde på varme. Så hvilket materiale egner seg egentlig best til kaffe? 

Ett materiale er den soleklare vinneren

Dersom man ønsker at kaffen skal beholde varmen lengst mulig, bør man gå for rustfritt stål. Dette er grunnen til at de fleste termokopper er laget av nettopp stål. Ulempen er imidlertid at stål setter en metallisk smak på kaffen. Over tid vil også stålet kunne bli porøst, slik at både smak og aroma setter seg fast.

Glass er på mange måter det motsatte av rustfritt stål; det setter ikke smak på kaffen, men holder heller ikke spesielt godt på varmen. Selv om det finnes dobbeltvegget glass, som holder bedre på varmen enn vanlig glass, holder det ikke like godt på varmen som en del andre materialer.

Et materiale som har ulempene fra både stål og glass, er plast. Generelt bør man unngå alle typer engangskopper, uavhengig av om de er laget av plast, papp eller isopor. Ingen av disse materialene holder godt på varmen, og de avgir også uønskede smaker til kaffen. Likevel er det slike kopper de fleste serveringssteder har til rådighet når de selger takeaway-kaffe. Et godt råd er derfor å dobbeltsjekke med kundene om de skal ta med kaffen eller sitte i lokalet; skal de sitte i lokalet, bør du servere kaffen i en ordentlig kopp.

Ikke overraskende er det beste materialet keramikk. Det holder nemlig godt på varmen, er enkelt å rengjøre og setter heller ikke usmak på kaffen. Vi kan også anbefale å servere kaffen i tynne porselenskopper – disse gir nemlig en følelse av luksus, og vil heve kaffeopplevelsen!

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE