Fish and chips holder stand

En jevn strøm av kunder stikker innom «Flash in the Pan» dagen SMAKmagasinet er innom. Dette prisbelønte fish and chips-stedet i Nord-Irland er ett av mange som tilbyr denne spesialiteten hvor torsk fra Norge er en hovedingrediens. – Råvarene er av topp kvalitet, men de er blitt dyre, sier Brian bak disken.

Og kanskje er det en av grunnene til at Brian og andre i hans bransje opplever litt tøffere tider? Forbruksvanene på dette området er i endring.

Kvalitet

Ifølge en ny rapport er det engelske fisk and chips-markedet i en omstillingsfase der kvalitet og bærekraft står i fokus. Britene er lei av hurtigmatopplevelser uten autentisk smak og miljøbevissthet. Det handler om kvalitet fremfor kvantitet.
– Etter pandemien leter vi etter måter å nyte måltidene våre bedre, ikke nødvendigvis oftere, sier en talsperson fra National Federation of Fish Friers (NFFF) til bransje-nettstedet Fish Friers Review. – Vi ser at det legges mye mer ressurser på å sikre at fisk and chips-utsalgene tilbyr ferskere og mer bærekraftige ingredienser som virkelig gir en autentisk opplevelse, fortsetter talspersonen, som også mener at skal man først bruke tid og penger på et måltid, så må det være en opplevelse som er verdt det.

Torsk fra Norge

Bransjeeksperter påpeker også at det nå legges større vekt på sporbarhet av råvarer, sunnere tilberedningsmetoder, og et fokus på å skape en helhetlig matopplevelse som engasjerer kundene. Når man først velger å spise ute, bør måltidet ikke bare tilfredsstille sulten, men også støtte lokale fiskere og bidra til miljøbevissthet.
– Joda, vi er i høyeste grad opptatt av miljø og bærekraft. Men vi må ha stabile leveranser av råvarer av høy kvalitet. Da er torsk fra Norge et sikkert kort, mener Brian. – Men det er klart at høyere råvarepriser påvirker forbruket. Noen av kundene våre velger kanskje ikke fish and chips så ofte som før. De velger også rimeligere alternativer som for eksempel sandwich eller en burger. Derfor har vi gradvis utvidet menyen vår. Det gjelder nok også svært mange andre fish and chips-steder. Du må hele tiden tilpasse tilbudet i forhold til hva kundene vil ha. Men ikke misforstå! Fish and chips vil alltid stå på menyen! Vil du ha eddik på din? spør Brian og fisker opp en gyllen torskefilet fra frityren og danderer den med en solid person chips og putter på et par poser med ketchup og majones. Herlig!

ANNONSE