Hvorfor er det viktig å dekantere?

Å dekantere vil si å helle vinen fra en flaske over i en annen beholder, som kalles en dekanter – eller karaffel. Så hvorfor driver vi med dette?

Vel. En grunn har å gjøre med bunnfall. Hvis du har en eldre vin – eller en vin som ikke har blitt filtrert – kan det være bunnfall eller sedimenter i flasken. Dette kan påvirke smaken og teksturen på vinen, og ved å dekantere vinen vil du kunne separere bunnfallet fra den klare væsken. Nå behøver ikke bunnfall nødvendigvis å være problematisk. Om det lett blander seg med vinen, er det helt greit at det forblir. Det er når bunnfallet helt tydelig oppfører seg som en «separat enhet» at det bør fjernes, ved å dekantere. Husk å la vinflasken stå oppreist en stund før du begynner å helle.

Lufting

Mange viner vil dra nytte av litt lufting før de drikkes. Ved å helle vinen i en dekanterer vil du øke vinen overflateområde, noe som vil tillate vinen å utvikle seg raskere. Luftingen kan myke opp tanniner, forbedre aromaen og smaken og gjøre vinen mer balansert og kompleks. Men her kan du også støte på problemer. Gamle, ærverdige viner tåler ikke all verden av lufting. Så her er det om å gjøre å dekantere rett før servering.

Servering

Dekantering av vinen kan legge til en ekstra dimensjon til presentasjonen av vinen, og vise at du virkelig verdsetter gjestene dine.

Dessuten kan en dekanter – eller karaffel – være et vakkert og funksjonelt tilbehør på bordet.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE