Hvit asparges også i år

Også i år har serveringsbransjen har tilgang til kortreist hvit asparges, fra jordene til Hvasser asparges i Vestfold, der brødrene Freberg jobber for fullt for å få maksimalt ut av en ultrakort sesong. I skrivende stund er det snart over.

– Sesongen strekker seg – i teorien – fra april til sankthans, men hos oss er sesongen noe kortere. Det er ideell jord for asparges her ute på Hvasser, men det er tidlig vår og en lang høst, sier bonde Bernt Freberg. – Men når aspargesen først gror, må vi stå på. Den vokser flere centimeter i døgnet, og må høstes hver dag.

Grønn og hvit

Asparges er asparges – eller Asparagus officinalis – enten den er grønn eller hvit. Grønnfargen oppstår etter hvert som grønnsaken ser dagens lys, og starter opp fotosyntesen. Men før grønnsaken bryter jordskorpa, er den hvit. Da er den også søtere og mildere i smaken, noe som kanskje har bidratt til å gjøre den mer populær i serveringsbransjen enn sin grønne tvilling.

Middelhav og Vestfold

Aspargesen er opprinnelig en middelhavsplante, og har blitt nyttet i oppskrifter helt siden romersk jernalder, minst. I dag blir de aller fleste aspargesene du finner i Norge importert, fra europeiske og søramerikanske land. Aspargesen fra Hvasser derimot, er både kortreist og frisk – og ifølge bonden Freberg et ganske unikt produkt.
– Våre asparges er dyrere enn våre utenlandske konkurrenter, men vi får likevel solgt ut alt vi har på lager. I år er også etterspørselen etter hvit asparges større enn etter den grønne, selv om hvit er dyrere. Dette er nytt.

15 år

Det er 15 år siden Freberg-brødrenes asparges-eventyr startet. I forfjor ble 100 mål plantet, og det er disse aspargesene som høstes i år. 20 av de 100 målene er satt av til den hvite varianten, som får gro i rekker dekket med plast – slik at ingen solstråler får slippe til.

Etter innhøsting blir grønnsakene fraktet til sjokkfrysing – for å stoppe videre vekst – og pakking. Og derfra går veien videre – forhåpentligvis til et kjøkken nær deg.