På Nermo er det godt å være

Et stykke opp i fjellskråningen langs Gudbrandsdalens østside ligger Nermo hotell, kun minutter fra Hafjell og med Hunderfossen over lågen. Fornøyde gjester melder om fred og ro, og et respektabelt kjøkken.

SMAKmagasinet tok en sving innom det tradisjonsrike hotellet en vakker junidag, for å slå av en prat med både kjøkkensjef og vertskap.
– Matfilosofi? gjentar kjøkkensjefen Morten Romsås ettertenksomt. – Tradisjonsmat basert på lokale, kortreiste råvarer, og servert med vår egen vri. Enkelte råvarer er så lokale at vi snakker meter fra kjøkkenet. Elgen sørger eier Johannes Nermo for, med rifla si. Vi har egne frilandsgriser oppi fjellet bak oss, og ikke langt unna der igjen svømmer ørreten – som vi også bruker. Mer bærekraftig kan det neppe bli.

I fjor vant forresten Nermo hotell «Innlandets Matpris 2023», som et tegn på at gjestene virkelig liker det de får servert.

«Norway's Best Ski Boutique Hotel»

Ifølge Wikipedia er «boutiquehoteller gjerne mindre hoteller som gir mer personlig service. De har vanligvis færre enn hundre rom, og anses som mer «trendy» og «intime», ofte på grunn av beliggenheten», lett oversatt fra engelsk. Med sine 31 rom, to «drengestuer» og 53 leiligheter kvalifiserer Nermo i så måte, særlig hvis man kobler til den vakre beliggenheten i Øyer. Hotellet har da også blitt kåret til «Norway's Best Ski Boutique Hotel» åtte år på rad, av organisasjonen World Ski Awards.
– Det er ikke så mange boutiquehoteller her til lands. Begrepet er kanskje bedre kjent i utlandet. Uansett er det flott å vite at man blir satt pris på. Det viser at vi gjør noe riktig, mener John Kristian Stubban, som sammen med partner Gry Sjøthun står for den daglige driften av hotellet, på vegne av Nermo-familien.

Et historisk etablissement

Elgjegeren Johannes Nermo er femte generasjon som eier «den nederste gården», som navnet Nermo faktisk betyr. Overnattingsvirksomhet har man drevet med fra start – i 1866 – ved å ta imot fiskere og jegere på vei til og fra Nermo-gårdens egen seter på Hornsjø.

I 1923 – for 101 år siden – tok gården steget fullt ut, og etablerte seg som pensjonat. Etter en brann ni år etter ble pensjonatet bygget opp på nytt, nå med sentralvarme og varmt vann på alle rom – som var ganske avansert for datidens norske bygninger.

I årene 1940-45 fikk Nermo – som resten av landet – ubudne gjester. Da de ubudne endelig forsvant i 1945, hadde de færreste nordmenn råd til reiser og ferie. Så da ble pensjonatet leid ut til døveskole-virksomhet – helt frem til 1970, da pensjonatdriften ble gjenopptatt.

Da det ble klart at Lillehammer-regionen skulle arrangere vinter-OL i 1994, ble det gitt full gass i hele reiselivsnæringen – så også på Nermo. Og siden den gang har stedet vokst til å bli et populært kurs- og konferansehotell, yndet sted for feiring av viktige familiehendelser, og et perfekt sted å overnatte for besøkende til Hunderfossen og Hafjell. Golf-entusiaster kan i tillegg hygge seg på Skandinavias eneste 18-hulls puttingbane, rett utenfor hotelldøra.

«Vi gjorde det»

«De sa vi ikke kunne gjøre det, så vi gjorde det», het det om nevnte OL i 1994. Riktignok har ingen sagt at Nermo-hotellet ikke kunne gjøre det, men de har nå likevel gjort det. Hotellet er kjent for sitt utmerkede kjøkken, og for en atmosfære som gir ro i sjelen.
– Målet vårt var å bli blant de beste på mat, service og vertskap. Og det har vi vel egentlig klart. Den beste markedsføringen vår er nettopp gjester som kommer tilbake, igjen og igjen – gjerne i generasjoner, og som sprer det glade budskap til venner og kolleger, avslutter John Kristian Stubban.

ANNONSE