«Koronaturistene» kom tilbake

+
Morten Christensen, konserndirektør for Unike Hoteller, er meget fornøyd med sommertrafikken.

– Vi var spente på grenseåpen sommer, men 2022 ble faktisk bedre enn tidligere år. Selv om fjoråret var enda bedre, forteller Morten Christensen, konserndirektør for Unike Hoteller.

Unike Hoteller er en kjede på 13 hoteller, hvorav 10 er egeneide og tre er franchisedrevet. De fleste hotellene ligger i Vestfold og Telemark. De øvrige er fordelt på Sørlandet og Vestlandet. SMAKmagasinet har tidligere besøkt både Hotel Kong Carl og selskapslokalet Villa Midtås i Sandefjord. Nå har vi tatt en sommerprat for å sjekke status.

Hvordan har sommeren vært så langt?
– Vi var veldig spente da, med tanke på at vi har to koronasomre bak oss. Ville gjestene dukke opp i år igjen, eller kom alle til å dra på ferie til utlandet? 2020 og 2021 ga jo rekordsomre, for oss som for mange andre i bransjen. Men utfallet ble en veldig god sommer også i år, for de aller fleste av hotellene våre. Ikke så bra som i fjor, men likevel veldig bra, og vi er fornøyde, sier Morten Christensen til SMAKmagasinet. 

– Mange av de nye gjestene som oppdaget oss under koronatiden, valgte å komme tilbake til oss også i sommer. Det er en hyggelig tillitserklæring som vi noterer oss.
– Dessuten hadde vi godt med forhåndsbookinger, så en viss indikasjon på sommerbesøket hadde vi allerede i våres. Og med en juni måned som ble en miks av både tidlig sommer og mange sommeravslutninger, så klaffet det meste for hotelldriften. Hotellene våre på Vestlandet har i tillegg merket god pågang av europeiske turister, legger Christensen til.
– Den eneste delen av driften som har merket nedgang, er restaurantene våre. Vi har nemlig en del brygge- og uterestauranter i forbindelse med hotellene, og her har det ikke vært så mye trøkk som vi skulle ønske. Dette tror jeg kanskje har vært en generell bransjetrend.

Har dere hatt tilstrekkelig bemanning?
– Vel, vi merket litt sommerfugler i magen med tanke på bemanningssituasjonen. Vi følte at vi ble ordentlig «brent» i fjor sommer. Da var det ekstremt vanskelig å få tak i folk. Den lærdommen tok vi med oss. Så vi visste at det nesten ikke ville finnes arbeidskraft i sommer. Og at det ville være nærmest umulig å rekruttere norske statsborgere. Ideelt sett ønsker vi at arbeidstakerne våre skal være fra nærområdene, for ytterligere å forankre driften lokalt. Men det blir med ønskene, dessverre. I stedet har vi jobbet vi aktivt og målrettet for å hente inn utenlandsk arbeidskraft. Det har fungert greit. Men de nye folkene må jo bo et sted når når de kommer til oss. Som har gjort at vi har kjøpt egne leilighetskomplekser til mannskapet vårt.

Og høsten?
– Vi har en god del selskaper på blokka, ettersom vi har mange flotte lokasjoner til slikt. Og ennå ser vi et etterslep av bryllupsfeiringer som følge av pandemien. Vi har sett på statistikken seks år tilbake i tid og sammenlignet litt. Ut i fra de tallene ser årets høst ut til å levere.

Så alt i alt?
– Alt i alt er jeg fornøyd med sommeren. Vi har kommet ut av to ekstreme år med nok en god sommer. Jeg gleder meg til fortsettelsen, avslutter konserndirektør Morten Christensen.

ANNONSE