Rekordsommer for sandefjordskongen

– Vi har aldri opplevd en lignende sommer. Et belegg på 99 prosent står det respekt av, konstaterer en fornøyd Morten Christensen, mannen bak både Hotel Kong Carl i Sandefjord, og hele kjeden Unike Hoteller.

– Vi har nesten tatt igjen hele vårens omsetning på et par sommermåneder. Slikt er gøy, smiler konserndirektør Morten Christensen, som mener at rekorden skyldes en ny forståelse av hva Norge har å by på som ferieland.
– I fjor sommer dro de fleste av oss på oppdagelsesferd i eget land. Og det vi oppdaget var at det er deilig å være norsk i Norge også. Så i år ser vi at gjestene bruker hotellene våre på en mer aktiv måte. Alt fra fasiliteter til restauranter har stort sett vært fullbooket.

Sandefjords eldste hotell

Bare 50 år etter at Norges eldste hotell – Walaker Hotell i Luster – åpnet dørene, sto bygningen som huser Hotel Kong Carl i Sandefjord ferdig. Regulær herbergevirksomhet tok til i 1721. Dog under et annet navn, naturlig nok. Kong Carl IV (Carl XV i Sverige) selv – som dagens hotell er oppkalt etter – ble jo ikke født før i 1826. Og unionskonge ble han først i 1859.

Storstue

Hotellet i enden av Kirkegata i Sandefjord ble tidlig byens storstue. Stedet er fremdeles kjent som lutefiskhotellet, etter tiår på tiår med vellykkede samlinger rundt lutet og vannbadet tørrfisk. Også torsk og skrei er viktige menypunkter med stor tradisjonstyngde.
– Og tradisjon er en bærebjelke for Unike Hoteller, forklarer Christensen.
– Vi overtok Hotel Kong Carl i 2017, etter først å ha tatt over Hotel Wassilioff i Stavern kort tid før. Med vårt tredje hotell, Grand Hotel i Åsgårdstrand, åpenbarte det seg et klart konsept med tydelige synergimuligheter. Slik ble Unike Hoteller-kjeden til, i 2018.
I dag består Unike Hoteller av hele ti hoteller, og et ellevte er på tegnebrettet; denne gang på Kongsvinger.

Sandefjord – Norge i et nøtteskall?

Den gamle hvalfangsthovedstaden ved Sandefjordsfjorden har alltid vært et særegent sted. Byen var i sin tid en skikkelig «hub» for kurbadvirksomhet, og både kongelige og øvrige distingverte kom langveisfra til Telemark-Vestfoldbyen for å bade med brennmaneter og drikke svovelvann.
Sandefjord er fremdeles en «hub», med egen internasjonal flyplass, og hele to internasjonale fergeruter – som begge kappes om å bruke lengst mulig tid på seilasen til Strömstad. Næringslivslokomotivene Jotun og Komplett er også hjemmehørende i kystbyen.
– Sandefjord er et midtpunkt både for turister og næringsliv, og er et perfekt sted for hotellvirksomhet, mener Morten Christensen.

Klart seg bra i pandemi

Med sine 33 rom er Hotel Kong Carl neppe blant Norges største hoteller, men kanskje blant de koseligste?
– Vel, vi tar vare på tradisjonene. Det ser du både på menyene, på sølvbestikket, på tøyserviettene og på de hvite dukene. Vår primærmålgruppe er mennesker som trives med mer enn fargeløs minimalisme, påpeker Christensen.
Størrelsen på hotellet gjorde også sitt til at man har kunnet holde åpent gjennom det meste av pandemitiden, og det uten mange permitteringer.
– De faste kostnadene her på Kong Carl er såpass små at det gikk rundt selv med tynt gjestegrunnlag. Men som kjede måtte vi jo bruke fantasien. I en periode hadde vi kun én resepsjonist til alle hotellene…

Snart jul…

Selv etter en kanonsommer som årets, tror hotelleier Christensen på enda mer spenning i tiden som kommer.
– Nå venter vi på festen etter pandemien. Jeg tror på en virkelig stor julebordsesong. Bedriftene har mye å ta igjen, og de er mer enn velkomne til å feire høytiden hos oss!

ANNONSE