Lærte seg å lage hvite drinker på rekordtid

+
Monica Holen lærte seg å lage hvite drinker over natten.

Det nye året startet tøft for serveringsbransjen da regjeringen innførte en nasjonal skjenkestopp. For mange restauranter og utesteder var den eneste løsningen å stenge dørene frem til forbudet blir opphevet. Monica Holen på Basarene i Hamar valgte imidlertid en annen løsning.

– Vi må holde positiviteten oppe så langt det er mulig, og bare prøve å gjøre det beste ut av situasjonen, forteller Holen til SMAKmagasinet. Basarene valgte derfor å holde åpent, og Holen lærte seg å lage hvite drinker over natten. – Vi lagde et splitter nytt drikkekart med alkoholfrie drinker. Vi ønsker å ha et godt tilbud for de som fortsatt går ut og spiser.

Serverer hvite sydendrinker

Før skjenkestoppen hadde Basarene et begrenset utvalg av alkoholfrie alternativer, og måtte derfor tenke nytt og annerledes. De har nå kjøpt inn både rødvin, hvitvin og musserende som er alkoholfritt.
– I tillegg tenkte vi at vi måtte gjøre noe kult. Det finnes jo mange spennende alkoholfrie drinker. Jeg gjorde derfor research og fant noen artige drinker som kan lages uten alkohol, men som folk kanskje gjenkjenner likevel. Et eksempel er Gin & Tonic med einebær i stedet for gin, for da er det nesten som å drikke ekte vare, forteller Holen. – Det er jo litt ironisk at jeg som faglært spør gjestene om hva de har lyst på av alkoholfri drikke, men jeg tror også folk setter pris på at vi gjør det beste ut av situasjonen. De som er hos oss hygger seg veldig.

Selv om Basarene serverer en del kjente alkoholfrie drinker, tilbyr de også helt nye mocktails som har blitt tatt godt imot av gjestene. De bestemte seg for å ha fokus på friske «sydendrinker», siden det er litt stusselig og kaldt for tiden. De benytter seg av ferske råvarer, og siden ingrediensene er enkle å få tak i, kan man også gjenskape disse drinkene hjemme. Holen forteller at alle drinkene har solgt godt.
– Men vi har jo noen drinker som har blitt mer populære enn andre, sier hun. – For eksempel har vi «Talas Spesialitet free», som er den alkoholfrie varianten av Basarenes spesialitet. Vi bruker vår egen eplemost sammen med ingefærøl og limejuice, og så pynter vi den med epler og masse friske frukter. Den har solgt veldig bra.

Når skjenkestoppen oppheves, kommer Basarene til å fortsette å tilby de nye, hvite drinkene.
– Vi tror det er viktig at gjestene våre har muligheten til å velge. Det kan være mange årsaker til at man ønsker alkoholfrie alternativer, og da er det fint å ha gode valgmuligheter. Vi vil komme med et tilbud som favner alle, sier Holen.

Bransjen er ved brytningspunktet

På Basarene valgte de å holde åpent til tross for skjenkestoppen, for å holde de ansatte i arbeid så langt det var mulig. Holen tror imidlertid at bransjen har kommet til brytningspunktet.
– Dersom skjenkestoppen fortsetter, må nok mange restauranter stenge. Det er begrenset hvor lenge man kan holde på med fullt mannskap og tomt hus, forteller hun. – Hele situasjonen er vanskelig å forholde seg til, både for de som driver restauranten, for de ansatte og for gjestene. Det er vanskelig å følge med på alle reglene som gjelder til enhver tid, både nasjonalt og regionalt. Vi får heller ikke nok forvarsel til å forberede oss på endringene som kommer. Vi har opplevd å få beskjed om umiddelbare virkninger, som gjorde at vi måtte kaste ut gjestene våre og kaste store mengder mat og drikke – selv om vi overholdt alle regler.

Mange arbeidsplasser har allerede gått tapt på grunn av konkurser, og Holen frykter at dette antallet vil øke dersom regjeringen ikke gjør noen endringer.
– Helse kommer selvfølgelig først, men jeg tror ikke regjeringen helt forstår konsekvensene av restriksjonene. Marginene i bransjen er allerede ekstremt små, og regjeringen bør derfor lage noen gode ordninger som gjør at restaurantbransjen kan overleve. En slik ordning kan enten være i form av en bedre kompensasjon, eller klarere retningslinjer som man kan forholde seg til.

På alle restauranter er det for tiden strenge regler og gode smittevernsløsninger. På grunn av dette er det få smittetilfeller som kan spores tilbake til restaurantbransjen.
– Man blir jo ikke mer utsatt for smitte dersom man drikker en øl til maten kontra et alkoholfritt alternativ. Det handler om hygge, kos og gode smaker i kombinasjon med god drikke, sier Holen. – Det er tross alt stor forskjell på å gå ut for å feste, og det å ta seg et glass vin til maten. Vi har gått på skole i mange år for å lære faget vårt, for å kunne gi gjestene en hyggelig opplevelse. Nå er det som om jeg har mistet den ene hånden, og bare får gjort halve jobben min – nettopp fordi jeg ikke får gitt gjestene et faglig godt produkt. Jeg krysser derfor alt som krysses kan for at skjenkestoppen snart oppheves.

 ANNONSE