Marsipan: Fra legemiddel til godteri

Nå i påsken unner vi oss litt ekstra, og en av de tingene som tradisjonelt hører til påskeknasket, er marsipan i en eller annen form. Landets største marsipanprodusent, Nidar, har regnet ut at vi konsumerer over 23 millioner marsipanfigurer i løpet av denne høytiden.

Marsipan er i utgangspunktet laget av mandler, melis og eggehvite. Sukkerinnholdet kan variere, og er – etter enkeltes mening, avgjørende for marsipanens kvalitet.

Eksklusiv vare

Marsipan slik vi kjenner det i dag, har høyst sannsynlig sitt utspring i Italia eller Tyrkia rundt år 900. Ordet marsipan har da også rot i det italienske ordet Marzapane som igjen er utledet fra det latinske ordet matapanus.

Også før denne tid kjenner vi til marsipanlignende blandinger, det vil si malte nøtter blandet med søtstoffer som honning – ofte kombinert med smaksgivende urter. Opprinnelsen til dette er antakeligvis å finne i det persiske kjøkken.

Marsipan ble opprinnelig regnet som meget eksklusivt – med meget god grunn. Det var uhyre kostbart. Den ble også tillagt ulike medisinske virkninger, bl.a. som middel mot søvnløshet.

Marsipan i Nord-Europa

Tyske apotekere fremstilte i flere hundre år marsipan, og det var bare tillat å lage små mengder av gangen. Kanskje var det akkurat det som var med på å gjøre produktet til et eksklusivt luksusprodukt? 

På 1600-tallet ble det populært å servere marsipan i festlig lag blant bemidlede, samtidig som det ble forsøkt å begrense forbruket av denne luksusartikkelen blant almuen. På 1600-tallet ble det i Nederland også vanlig å bruke marsipan i forbindelse med feiringen av St. Niclas i desember. 

I Norge er det ingen bestemmelser knyttet til mengden med mandler i en marsipanblanding. Det er det derimot mange andre steder, bl.a. i Tyskland. Marsipan fremstilt med 70 % mandler eller mer, kalles edelmarsipan.

Mange varianter

Også i Spania har man lange marsipantradisjoner, bl.a. Mazapán de Toledo, som er opphavsbeskyttet. Mange kjenner den danske Odense-marsipanen som også er populær i det norske markedet – slik også danske Anton Berg er det. Denne marsipanen er for øvrig laget med aprikoskjerner, noe som gir en kraftigere smak.

Men vi har også flere gode norske marsipanprodusenter. Ved siden av markedslederen Nidar, får du påskemarsipan både fra Freia og Hval sjokoladefabrikk. 

Alle disse variantene finner du forøvrig på ASKO netthandel. Klikk deg inn og se nærmere på utvalget.

God påske!

Denne artikkelen ble første gang publisert på smakmagasinet.no i april 2019.